Advertisement
HABERLER ABONE OL

TMSF'den yapılan açıklamaya göre, Fon, 2016 yılında faaliyetleri durmuşken kayyum olarak görevlendirildiği ve tam kapasite çalışır hale getirdiği Naksan Plastik’in satış ihalesini gerçekleştirdi.

Dört büyük uluslararası danışmanlık şirketinden biri tarafından yapılan değerlemelerden sonra 1 milyar 179 milyon TL muhammen bedel ile satışa çıkarılan Naksan Plastik’in ihalesi TMSF binasında yapıldı.

İhale sürecinde, 7 yatırımcı tarafından şartname satın alınmasına rağmen, ihalede 3 yatırımcı tarafından teklif sunuldu. Kapalı zarflardan çıkan teklifler 1 milyar 245 milyon TL, 1 milyar 180,5 milyon TL ve 827 milyon TL oldu.

Açık artırma aşamasına geçilmesinin ardından, iki firma tekliflerinde artışa gitmezken, en yüksek teklifi veren firma da nihai tekliflerinin 1 milyar 245 milyon TL olduğunu ihale komisyonuna bildirdi.

TMSF Fon Kuruluna sunulacak olan ihale sonucu, kurul tarafından uygun bulunduğu takdirde, Rekabet Kurumu ve gerekli diğer kurumlara bildirimde bulunulacak.

Rekabet Kurumu ve ilgili diğer kurumlardan da uygunluk geldiğinde, TMSF Fon Kurulu son kararını verip satışı onaylarsa, ihaleye katılan firmalar ve teklifleri kamuoyuna duyurulacak.

Rus milyarder Mihail Fridman’ın kontrolündeki LetterOne, ortağı olduğu Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin yönetim kurulundaki dört ismin değişmesini istiyor.

Turkcell’in yüzde 19,8’ine sahip olan LetterOne, salı günü yaptığı açıklamada Afif Demirkıran, Nail Olpak, Hüseyin Arslan ve Julian Horn-Smith’in görevden alınmalarının Turkcell’in yönetimini iyileştirmek ve uluslararası yatırımcıları çekmek için bir adım olacağını belirtti.

Açıklamaya göre, LetterOne bu isimlerin yerine dört bağımsız yönetici önerdi.

Kasım ayında da yönetişim uyarısı yapmıştı

LetterOne Kasım ayında, ortağı olduğu Turkcell’in yönetim kurulunun performansını eleştirerek, kurumsal yönetim revizyonu istemişti. Maliyet yapısını, varlıkları parasallaştırma planlarını ve sermaye alokasyonunu değerlendirmek üzere Turkcell’de yeni bir komite kurulmasını isteyen LetterOne, Turkcell’in “önemli ölçüde daha fazla” değer yaratabileceğini ve değişikliklerin uygulanması halinde pazar lideri bir dijital telekom şirketi olabileceğini ifade etmişti.

Salı günü açıklama yapan LetterOne Yönetici Direktörü Ben Babcock, “Meşru endişelerimizi gidermek için Turkcell yönetim kuruluyla yapıcı bir şekilde ilişki kurmaya çalıştık ancak yönetim kurulu bizimle görüşmemeyi seçti” dedi.

Turkcell daha önce yatırımcılarından gelen geri bildirimleri memnuniyetle karşıladığını ancak LetterOne ile aynı fikirde olmadığını açıklamıştı.

Altın fiyatları yükselen tahvil faizleriyle sert bir düşüş yaşadıktan sonra piyasaların düzeltmeye gitmesiyle kayıplarının bir kısmını sildi. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yükselişle 780 TL’nin üzerine tırmandı.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi haftanın başında hızlı bir yükseliş kaydettikten sonra yüzde 1,64 seviyesinde yatay bir seyir izliyor. Fed Minneapolis Başkanı Neel Kashkari ise bu yıl iki faiz artırımı beklediğini belirtti.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya ise altının fiyatlanmasında ilk başta piyasaların gereğinden fazla agresif davrandığını belirterek “ABD ekonomisi hala güçlü ve tahvil faizleri artarken bile altın fiyatları zayıflayan dolardan destek bulabilir” dedi.

Altın boğa piyasasına hazırlanıyor

Bloomberg Intelligence Analisti Mike McGlone ise hisse piyasalarının sendelemeye başlamasından sonra altın fiyatlarının yükselişe geçeceğini belirterek “Altın konsolide olarak boğa piyasasına hazırlanıyor” dedi.

Güvenli liman altın merkez bankalarının salgın dönemi parasal teşviklerini azaltmaya başlamasıyla 2021’i son 6 senedeki en kötü performanslarından biriyle kapattı. En son 2015’te yılı yüzde 10 civarında düşüşle kapatan değerli metal, yatırımcısına 2021’de yüzde 3,64 kaybettirdi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, yılın son iki gününde kademeli bir şekilde yükseldikten sonra 2021’i 1.829 dolar ile 6 haftanın zirvesinde kapattı. Yeni yılın ilk işlem gününde 30 dolara yakın düşüş kaydettikten sonra yatay seyreden ons altın, fiyatlamalarda yaşanan düzeltme sonrasında 1.814 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Geçen haftaya 638 TL’den başlayan gram altın, dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle haftayı 783 TL civarında kapatmıştı. Hafta başında gerileyen gram altın, dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle yeniden 784 TL civarında işlem görüyor.

Küresel piyasalarda yeni yılın üçüncü işlem günü düşük iştahla başlarken, değer hisseleri olarak bilinen varlıkların pozitif ayrışması dikkat çekti.

Salı günü ABD’de S&P 500 endeksi günü çok sınırlı bir kayıpla tamamlanırken bu sabah vadeli işlemlerde ABD endekslerinin gerilemeye devam ettiği görüldü. Asya borsalarının geneli de ekside. Salı günü dolara karşı 2017’den bu yana en düşük seviyesine gerileyen Japon yeni, bu sabah bir miktar yükseldi. Japon Nikkei endeksi yatay seyrederken, Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 endeksleri geriledi.

OPEC+ üyelerinin petrol üretim artışını şubat ayında planlandığı seviyede yani günlük 400 bin varil olarak gerçekleştirme kararının ardından Salı günü yüzde 1,20 yükselişle 77 dolar sınırında kapanan ham petrolün varil fiyatı bu sabah geriledi.

Salı günü yüzde 1,29 yükselen Brent petrolün varil fiyatı da 80 dolar sınırında işlem görmeye devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 1,64’lere inmiş durumda. Salı günü yatay seyrederek 1.179’dan kapanan Bloomberg Dolar Endeksi fazla değişim göstermedi.

Wall Street'te 'değer' hisselerine kayış

Tahvil getirilerinde yaşanan yükseliş Wall Street’de işlem gören teknoloji hisselerine satış gelmesine neden oldu. Nasdaq 100 endeksi günü yüzde 1,35 kayıpla tamamladı.

Nasdaq’ın düşüşünde Zoom Video Communications Inc. ve Tesla’daki sert geri çekilmeler etkili oldu. Piyasa ortalamasının üzerinde satış ve kar artışı elde etmesi beklenen büyüme hisselerin ağırlıklı olduğu ARK Innovation borsa yatırım fonu bir ara yüzde 7’nin üzerinde düşüş kaydetti.

Fiyatları finansal performansına göre ucuz kalmış değer hisseleri ise dün olumlu ayrıştı. Russell 1000 Value endeksi yüzde 1’e yakın yükselirken, Russell 1000 Growth endeksi yüzde 1’in üzerinde düştü.

FBB Capital Partners Araştırma Direktörü Mike Bailey, “10 yıllık tahvil getirisi yanıyor ve bu durum piyasa ortalamasının üzerinde satış ve kar büyümesi elde etmesi beklenen hisselere yönelik algıyı baskılıyor olabilir, özellikle de teknoloji ve yarı iletkenler gibi pahalı olanları” değerlendirmesini yaptı.

Miller Tabak + Co Baş Piyasa Stratejisti Matt Maley, “ABD tahvil getirilerinde pazartesi yaşanan büyük sıçramanın çok net bir katalizörü yoktu. Yükselişin salı günü devam etmesi ve hatta genişlemesi sonucunda hisseler en sonunda tepki verdiler” dedi.

Cornerstone Macro LLC Opsiyon Direktörü Danny Kirsch de “Tahvil getirilerindeki bu yükseliş tüm bu hisseleri daha az cazip hale getiriyor. Getiriler yükselmeye devam ederse, satışların süreceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Kahve fiyatları 2021’de son 11 yıldaki en büyük yükselişini kaydetti. Gösterge olarak kabul edilen Arabica vadeli kontratları bu sene New York piyasasında yüzde 76 yükselerek pound başına 2,25 dolara kadar çıktı.

Dünyanın en büyük Arabica kahve çekirdeği üreticisi olan Brezilya’da olumsuz iklim koşulları ve kahve plantasyonlarındaki azalma küresel tedarik sıkıntılarını artırdı. Bununla beraber navlun ve lojistik kısmında yaşanan fiyat artışları da kahve fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu.

Goldman Sachs Group’a göre Bitcoin, yatırımcıların dijital varlıkları daha fazla benimsemesiyle altın yatırımlarının bir kısmını çekmeye devam ederek 100 bin dolar seviyesine çıkabilir.

Goldman, Bitcoin’in piyasa değerinin 700 milyar doların biraz altında olduğunu tahmin ediyor. Bu, kurumun Bitcoin ve altından oluştuğunu belirttiği “değer saklama pazarının yüzde 20’sini oluşturuyor.

Yatırıma uygun altının değerinin ise 2,6 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Goldman Sachs Küresel FX ve EM Stratejisi Eş Direktörü Zach Pandl’a göre Bitcoin’in “değer saklama aracı” pazarındaki payı önümüzdeki beş yıl içinde “varsayımsal olarak” yüzde 50’ye yükselirse, fiyatı yüzde 17 veya yüzde 18’lik toplam yıllık getiri ile 100.000 doların biraz üzerine çıkabilir.

Geçen yıl yaklaşık yüzde 60 değer kazanan Bitcoin, bu sabah 46 bin dolar seviyelerinden işlem görüyor. Piyasa değerine göre en büyük dijital varlık olan Bitcoin, kasım ayında 69.000 dolara yaklaşarak rekor kırdı ve 2016’dan bu yana yüzde 4,700’den fazla arttı.

Bununla birlikte Goldman’ın notunda Bitcoin’in doğal kaynak kullanımının kurumsal adaptasyon konusunda engeller oluşturabileceği değerlendirmesine de yer verildi. Bitcoin uzun zamandır dijital altın olarak anılıyor.

Altına yapılan eleştiriler Bitcoin için de gündeme geliyor: Faiz veya temettü ödemiyor ve daha geleneksel varlıkların performansını taklit etmiyor. Savunucuları, Bitcoin’in altın gibi, itibari para birimlerinin sistemik olarak kötüye kullanılmasına karşı koruma görevi gördüğünü söylüyor.