Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması için gelecek yılı bekleme konusunda istekli olduğunu işaret etti ve bu durum, Washington ile Pekin arasında birkaç hafta içinde ticaret anlaşmasının ilk fazının imzalanma olasılığına yönelik şüphelerin artmasına yol açtı.

Trump Salı günü Londra'da basın mensuplarının bu yılın sonuna kadar anlaşmaya varılmasını isteyip istemediği yolundaki sorusuna, "Son tarihim yok" yanıtını verdi.

Trump, açıklamasında, anlaşma için bir anlamda 2020 yılındaki seçimleri beklemenin daha iyi olabileceğini söyledi ve Çin'in şimdi anlaşma yapmak istediğini sözlerine ekledi.

Avrupa'da işlem gören hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Trump'ın yorumlarının ABD Hazine Bakanı Wilbur Ross'un Pazartesi günü "mantıki son tarih" olarak andığı 15 Aralık'a kadar anlaşmaya varma konusunda aceleci olunmadığını işaret etmesinin ardından düştü. Trump yönetimi, bu tarihte daha fazla Çin malına ek gümrük tarifesi uygulayacağı tehdidinde bulunmuştu. Bu ek gümrük vergileri, Noel tatili öncesi, akıllı telefonlar, oyuncaklar ve çocuk giysileri gibi Amerikan tüketici ürünlerini olumsuz etkileyecek.

Ross, Fox Business Network'a yaptığı değerlendirmede, "Eğer 15 Aralık'a kadar bir anlaşma olmazsa, Başkan tarifeleri, artırılmış tarifeleri uygulayacağını açık bir şekilde söyledi" dedi.

Anlaşmaya varılması konusundaki gecikmeler, bu yıl finansal krizden bu yana en zayıf seviyesine inen küresel büyümenin istikrar kazanmakta olduğuna ilişkin son dönemde artan iyimserliği olumsuz etkiliyor.