Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD başkanı Donald Trump'ın Fed Kurulu'nda açık bulunan sandalyeyi doldurmak için aday göstermeyi planladığı Judy Shelton, Fed'in Temmuz sonundaki politika toplantısında daha büyük çaplı bir faiz indirimi çağrısında bulundu.

Shelton, Temmuz'da 50 baz puanlık bir faiz indirimini destekleyip desteklemediğine ilişkin soruya, desteklediğini söyledi ve Fed kurulunda olsaydı Haziran toplantısında 50 baz puanlık bir indirim yönünde oy kullanacağını kaydetti.

Shelton, Washington Post'a yaptığı değerlendirmede, "Evet. Haziran toplantısında 50 baz puanlık bir indirim için oy kullanırdım" dedi.

Wall Street traderları, Fed'in 30-31 Temmuz toplantısında 25 baz puanlık daha ılımlı bir faiz indirimine gidilmesini bekliyor, ancak Shelton, diğer ülkelerdeki zayıf ekonomik koşulları işaret ed3erek, daha derin bir faiz indirimine ihtiyaç duyulduğunu işaret etti.

Shelton, "Küresel koşullar ve diğer merkez bankaları tarafından işaret edilen bariz para politikası yolları, bizim merkez bankamız Fed'in 31 Temmuz'da ne kadarlık bir faiz indirimine gidilmesini değerlendirmesinde bir faktör olduğunu düşünüyorum" dedi.

Shelton'ın bu görüşleri, Trump'ın Fed'e defalarca yönelttiği faiz indirimleri çağrıları ile uyumlu. Trump, ABD'nin rekabet alanında dezavantaja sahip olduğunu, zira yüzde 2.5 yakınlarındaki Fed faizinin Avrupa'nın sıfır ve Japonya'nın eksi faizinin çok üzerinde olduğunu kaydediyor.