Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Trump-Şi görüşmesi gerçekleşmeyebilir 

Trump-Şi görüşmesi gerçekleşmeyebilir 

  • ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bu ayın sonu için planlanan görüşmesinden ticaret konusunda iyi bir anlaşma çıkmasını beklediğini yinelese de, görüşmenin hiç gerçekleşmeme ihtimali olduğuna da işaret etti.

Giriş: 22 Ekim 2025, Çarşamba 08:01
Güncelleme: 22 Ekim 2025, Çarşamba 08:01

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bu ayın sonu için planlanan görüşmesinden ticaret konusunda iyi bir anlaşma çıkmasını beklediğini yinelese de, görüşmenin hiç gerçekleşmeme ihtimali olduğuna da işaret etti.

Dün Beyaz Saray’da konuşan Trump, “Başkan Xi ile çok iyi bir ilişkim var. Onunla iyi bir anlaşma yapabileceğimi umuyorum. Onun Çin için iyi bir anlaşma yapmasını istiyorum, ama bu anlaşma adil olmalı” derken, görüşme için “Belki gerçekleşmeyecek. Örneğin, birisi ‘Görüşmek istemiyorum, bu çok kötü’ diyebilir. Ama aslında kötü bir şey değil. Sadece iş” ifadelerini kullandı.

İki liderin bu ayın sonunda Güney Kore’de düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde bir araya gelmesi planlanıyor. Beklenen liderler toplantısının tarihi ve saati henüz açıklanmadı, ancak ABD lideri yaklaşık iki hafta sonra olacağını söyledi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in, Trump-Xi görüşmeleri öncesinde hafta sonu Çinli meslektaşlarıyla bir araya gelerek ticaret geriliminin azaltılması konusunu görüşmesi bekleniyor. Çin, kısa süre önce nadir toprak elementlerinin ihracatına yeni kısıtlamalar getirirken, Trump da Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerini önemli ölçüde artırmakla tehdit etti.

Bu arada Çin’in ABD’ye küçük paketli sevkiyatları mayıs ayından bu yana yarı yarıya azalsa da hala aylık 1 milyar dolar civarında seyretmeye devam ediyor. Bloomberg ekonomistleri Chang Shu ve David Qu, “Çin’in küresel tedarik zincirlerinde güçlü konumu, kısa vadede ABD’li ithalatçılarla pazarlık gücü sağlıyor” diye yazdı ve diğer ülkelerin Çin’i ABD’nin tedarikçisi olarak hızlı bir şekilde yerinden edemeyeceği değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Trump, Hindistan’ın Rusya’dan petrol alımlarını azaltacağını söyledi.

Bu konuyu Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile doğrudan görüştüğünü belirten Trump, geçen hafta da bu konuda güvence aldığını duyurmuştu. Trump, Hindistan mallarına %50 gümrük vergisi uygulayarak, bir yandan Yeni Delhi’ye Rus petrolü almayı durdurması için baskı yapmayı hedeflemişti. Öte yandan Mint gazetesi, kaynaklarına dayandırdığı haberinde, iki ülkenin Hindistan mallarına uygulanan gümrük vergilerini yaklaşık %50’den %15-%16’ya düşürebilecek bir ticaret anlaşması sağlamaya yakın olduğunu bildirdi.