Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Trump’tan geriye dönük ödemeleri yapmama girişimi

Trump'tan çalışanlara geriye dönük ödemeleri yapmama girişimi

  • ABD Başkan Donald Trump, hükümet yeniden açıldığında birlikte bazı federal çalışanların geriye dönük maaşlarının ödenmesini engelleme olasılığını gündeme getirdi.

Giriş: 08 Ekim 2025, Çarşamba 08:42
Güncelleme: 08 Ekim 2025, Çarşamba 09:49

ABD Başkan Donald Trump, hükümet yeniden açıldığında birlikte bazı federal çalışanların geriye dönük maaşlarının ödenmesini engelleme olasılığını gündeme getirdi.

Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu gerçekten kimden bahsettiğinize bağlı, ancak çoğu çalışanımızla ilgileneceğiz. Gerçekten bakılmayı hak etmeyen bazı insanlar var ve onlara farklı bir şekilde bakacağız” ifadelerini kullandı.

Russell Vought’un liderliğindeki Beyaz Saray Bütçe Ofisi, çalışanların kapatma sırasında tazminat garantisi olmadığını belirten bir not hazırladı. Bu not, Trump’ın ilk dönemindeki hükümet kapanmasının ardından, kapanma sona erdiğinde federal çalışanlara ödeme yapılmasını düzenlemek için kabul edilen 2019 tarihli yasanın yetersiz olduğu yönünde hukuki bir argüman ortaya koyuyor. Not, izinli çalışanlara ancak kapanmayı sona erdiren yasa tasarısı bu amaç için açıkça fon ayırırsa ödeme yapılabileceğini öngörüyor.

ABD Kongresi, 2019’da süreci otomatik hale getirmeden önce geriye dönük ödemeleri bu şekilde yapmıştı. Ancak birkaç gün sonra kabul edilen bir yasa değişikliği, Kongre’nin kapanmayı sona erdiren yasa tasarısını yine de onaylaması gerektiğini açıkça belirten bir ifade ekledi. Bu, Beyaz Saray ile Demokratlar arasındaki çatışmayı daha da kızıştırabilecek bir girişim. Washington eyaleti Demokrat Partisi üyesi ve Bütçe Komitesi başkan yardımcısı ABD Senatörü Patty Murray salı günü yaptığı açıklamada, yasanın “olabildiğince açık” olduğunu, yani devlet çalışanlarının geriye dönük maaşlarını alma hakkına sahip olduklarını söyledi.

Murray, bunu federal çalışanları “korkutmaya yönelik bir başka temelsiz girişim” olarak nitelendirdi. Bu girişim Cumhuriyetçilerden de tepki çekti. Senato Bütçe Komitesi Başkanı Susan Collins, Kongre’nin hükümetin kapanmasının sona ermesi durumunda tüm federal çalışanların geriye dönük maaşlarını almasını zorunlu kılan bir yasa çıkararak bu sorunu çözdüğünü söyledi.

Bu arada ABD hükümetinin kapanması nedeniyle ve ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) talebi üzerine personel eksikliği nedeniyle Chicago ve Dallas’a gelen ve bu şehirlerden kalkan uçuşlarda gecikmeler yaşanıyor.