Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TSB'den sigorta sektörü ekonomik etki analizi

TSB'den sigorta sektörü ekonomik etki analizi

Bloomberg HT'de yayınlanan TSB tarafından hazırlanan "Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi" sonuçları, sektördeki penetrasyonun yüzde 2,27den, muadil ülkelerde gözlemlenen ortalama yüzde 3,2'ye çıkması halinde Türkiye ekonomisi için GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 3,51'lik büyüme ve 197,8 milyar TL'lik artışı söz konusu olabileceğini ortaya koyuyor.

Giriş: 05 Aralık 2022, Pazartesi 16:23
Güncelleme: 05 Aralık 2022, Pazartesi 16:23

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hazırladığı "Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi" raporunu açıkladı.

Bloomberg HT'de yayınlanan raporun ayrıntılarına göre şu anda sigortacılık sektörünün penetrasyon oranı yüzde 2,2, olduğu söz konusu oranın 3,2'ye ya da 4,5'e çıkması halinde vergi gelirleri ne kadar artar ortaya konuldu.

Rapora göre, potansiyel senaryoda penetrasyon oranının yüzde 3,2ye çıkması halinde:

Tüm sektörlerde yaşanacak büyümenin, tüketim, yatırımlar, ücretler vb. üzerinde yaratacağı pozitif etkinin doğal bir sonucu olarak tüm vergi kalemlerinde matrah ve tahsilat artışları ve bunun sonucunda merkezi bütçe toplam vergi gelirlerinde kayda değer bir artış olması bekleniyor.

Buna göre, toplam vergi gelirlerinde yüzde 1,33’lük bir büyüme ve 12,2 milyar TL’lik bir artış gerçekleşmesi bekleniyor. En büyük artışın yüzde 1,47’lik bir büyüme ve 3,9 milyar TL’lik bir artış ile KDV tahsilat gelirlerinde olması öngörülüyor. ÖTV tahsilat gelirlerinde yüzde 1,11’lik bir büyüme ve 2,4 milyar TL’lik bir artış görülecek.

Türkiye sigortacılık sektörü penetrasyon oranının yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e çıkması durumunda Türkiye ekonomisi üzerindeki muhtemel direkt etkiler ölçümlendi.

Buna göre, de penetrasyon oranının yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e çıkması durumunda sigorta sektörünün GSYH katkısında 35,3 milyar TL’lik bir artış olması bekleniyor.

Pozitif ayrışma senaryosu altında diğer sektörlerinin GSYH katkılarında 113,9 milyar TL’lik bir artış olması tahmin ediliyor.

Sanayi sektörünün GSYH katkısında yüzde 2,35’lik bir büyüme ve 28,5 milyar TL’lik bir artış olması öngörülüyor.

Sigorta sektörünün önemli girdileri arasında yer alan Gayrimenkul, Reklam, Hukuk ve Muhasebe Hizmetleri sektörlerinin GSYH katkısında yüzde 2,82’lik bir büyüme ve 13,6 milyar TL’lik bir artış olması bekleniyor.

Benli, milli ekonomiye olan katkılarını her geçen gün daha da artırmak için canla başla çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Türk sigorta ve emeklilik sektörü, 2021 sonu itibarıyla toplam 427 milyar liralık aktif büyüklük, 104,9 milyar TL prim üretimi ve Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın 32 katına ulaşan 230 trilyon TL tutarındaki teminata ulaştı. 2022'nin 3'üncü çeyreğinde aktif büyüklüğünü 616 milyar liraya, prim üretimini ise 146,8 milyar liraya ulaştıran sektörümüz, hızla büyüyen dev bir ekosistemdir."

Description

"Artış beklentiyi aşarsa uyarlama gündeme gelir"

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, 2023’te asgari ücrette yaşanacak artışa paralel maliyetleri ve primleri yeniden değerlendirileceğini belirterek, “Eğer asgari ücrette beklentilerimizin dışında bir artış olursa fiyatlarda da bir uyarlama gündeme gelecek” dedi.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) zorunlu trafik sigortası tekliflerinin kurumun web sitesinden alınabileceği konusunda paylaşımlarda bulundu.

Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, “Sigorta poliçeleri üzerinden alınan vergilerde azalışa gidilmesi ve bireylerin sigorta poliçeleri için ödemiş oldukları vergiler kapsamında tüm branşlarda vergi indirimi yapılmasının, sigortalılık oranını artıracak ve bu sayede hasar alan sigortalıların devlet üzerindeki yükü de azalacaktır” dedi.

BES'te her hafta rekor

Emeklilik Gözetim Merkezi'nin (EGM) açıkladığı 1 Aralık 2022 verilerine göre katılımcı sayısının 7 milyon 809 bin olduğu BES’te toplam fon büyüklüğü 379 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 688 bin olduğu OKS’de ise fon büyüklüğü 30.6 milyar lira olarak kayıtlara geçti. BES’in toplam fon büyüklüğü OKS ve devlet katkısı dahil olmak üzere 409.5 milyar TL’ye ulaşırken, katılımcı sayısı da toplamda 14 milyon 497 bin kişiyi aştı.