Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ana merkezi Tayvan’da bulunan, dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC, 2024’te Arizona’da 12 milyar dolar değerinde bir fabrika açmayı planladığını ve burada 2024 yılında yeni teknoloji sayılamayacak olan 5 nanometrelik çipler üreteceğini açıklamıştı.

Şimdi ise şirketin, Apple, AMD ve Nvidia gibi ABD’li şirketlerin baskısı üzerine, yeni fabrikasında 4 nanometrelik çipler üreteceği, ayrıca yeni fabrikasına yakın bir konumda ikinci bir fabrika daha açarak, çok daha yeni bir teknoloji olan 3 nanometrelik çipler de üreteceği bildirildi.

Şirket yeni fabrikasında ayda 20 bin silikon devre levhası üreteceğini açıklamıştı. Üretim başladıktan sonra bu miktarın üçte birinin Apple’a satılması bekleniyor.

TSMC’nin yeni planlarını önümüzdeki hafta Joe Biden ve ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’nun Arizona’nın başkenti Phoenix’i bir tören amacıyla ziyareti sırasında açıklaması bekleniyor.

ABD ve Avrupa çip üreticilerini kendi ülkelerine davet ediyor

Tedarik zincirindeki sorunlar ve Çin ile olan ticari gerginlik, üreticileri ABD ve Avrupa’ya gelmeye ikna etme çalışmalarının artmasına neden oluyor. Bu yıl ABD’de onaylanan Çip ve Bilim Yasası ile, ülkede yarı iletken çip üretecek olan şirketlere 50 milyar dolar teşvik veriliyor. TSMC’nin milyarlarca dolar teşvik alacağı düşünülüyor.

Çin’in Tayvan’ı işgal etme ihtimali, yarı iletken çip tedariğinde bu bölgeye olan bağımlılık hakkında endişe yaratıyor. Üretiminin çoğunluğu ana merkezinin bulunduğu Tayvan’da gerçekleşen TSMC, telefonlardan elektrikli arabalara kadar birçok üründe kullanılan çiplerin en büyük üreticisi konumunda.

TSMC’nin müşterileri şirketin en yeni teknoloji ürünlerini Tayvan ve ABD’de aynı anda çıkarmasını talep ediyor. Fakat Tayvanlı yetkililer en yeni teknoloji ürünlerini sadece kendi ülkelerinde üreteceklerini belirtiyor.