'Tüketicilerin yüzde 70'i daha güçlü değer önerisi olursa dijital banka ile çalışacağını söylüyor'
Dünyada dijital bankaların ciddi anlamda penetrasyon sağladığını ve sayılarının da her geçen gün arttığını belirten Strategy& Yönetici Direktörü Ozan Cığızoğlu, "Eylül ayında Türkiye'de yaptığımız ankete katılan tüketicilerin yüzde 68'i dijital bankaların çalıştıkları mevcut bankadan daha güçlü bir değer önerisi sunması durumunda dijital banka ile çalşacağını söylüyor" dedi.
Küresel strateji danışmanlık firması Strategy&’in Yönetici Direktörü Ozan Cığızoğlu, dijital bankaların ciddi anlamda penetrasyon sağladığını ve sayılarının da her geçen gün arttığını kaydetti. Blooomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Cığızoğlu, Brezilya pazarında dokuz, Almanya pazarında yedi tane dijital banka olduğunu vurgularak “Türkiye’de de dijital banka lisansına olan ilgiyi göz önüne aldığımızda bizde de sayılar artacak gibi görünüyor” dedi. Programda eylül ayında Türkiye’de yaptıkları anketin verilerini de paylaşan Cığızoğlu, “Ankete göre katılımcıların yüzde 54’ü artık banka şubesini ziyaret etmiyor, yüzde 23’ü de yılda bir kez ediyor. Yine tüketicilerin yüzde 63’ünün iki ya da üç bankada hesabı bulunuyor. Bu yurtdışında gördüğümüz trende de yakın bir konu. Yine ankete katılan tüketicilerin yüzde 68’i dijital bankaların çalıştıkları mevcut bankadan daha güçlü bir değer önerisi sunması durumunda dijital banka ile çalşacağını söylüyor” diye konuştu.
‘Dijital banka kullanımı tercihin ilk nedeni yüzde 92 ile işlem ücreti ve masraf olmaması’
Tüketicileeirn yüzde 92’sinin dijital banka kullanmalarının sebebi olarak işlem ücreti ve masrafın olmaması gösteriliyor. Yüzde 58 oranında ise müşterşi deneyiminin daha basit olduğu için tercih ediyor. Daha yüksek mevduat ornaı olduğu için tercih ettiklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 43 seviyelerin. ,Dijital banka kullanmama sebeplerinin başında ise yüzde 75 ile maaşın başka bir bankaya yatması yatıyor.
‘Türkiye pazarı her gelenin kazanacağı kolay bir pazar değil’
Programın diğer konuğu SC Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Dr. Soner Canko ise, Türkiye’nin dijital bankacılık için çok özel bir pazar olduğunu ve dünyadaki diğer ülkelere benzemeyen çok özel karakteristik özellikleri olduğunu vurguladı. 2022’de verilmesi beklenen lisanslar ile sektörde yep yeni bir dönem başlayacağını ifade eden Canko, öte yandan geleneksel bankaların dijitalleşmiş yapısı göz önüne alındığında da dijital bankalar için kolay bir pazar olmadığının altını çizdi. Bu pazara girecek olan oyuuncuların derslerine çok iyi çalışmaları gerektiğini belirten Canko, “Stratejilerini ve iş analizlerini çok iyi yapmaları lazım. Aksi takdirde Türkiye pazarı gelenin kazanacağı kolay bir pazar gibi görünmüyor” diye konuştu.
‘Dijital bankalar daha görünmez olacak’
Finansal sektörün görünmez olmasının zamanının geldiğini belirten Canko, “Finans sektörü günümüzde müşterilerinin önünde fazla dominant role geldi. Dolayısıyla ben yeni dönmede dijital bankaların arkaya çekileceğini, onların daha görünmez olacağını, daha sürtünmesiz tabir edilen iletişime geçeceklerini düşünüyorum. Dolayısıyla son kullanıcılar hep şunu hissedecekler. ‘Biz bankacılık yapmak için bankalarla çalışmıyoruz. Hayatımızı yönetmek, alışverişlerimizi, tüketimimizi yapmak için finans sektörünü kullanıyoruz’u hissediyor olacaklar” diye konuştu. Geleceksel bankalar için zor bir dönem olacağının altını çizen Canko şöyle devam etti: “Bir yanda düşük maliyetlerle onları zorlayan yeni oyuncular var. Ancak bunların benzerlerini, turizm, havacılık gibi bir çok sektörde de gördük. Burada yapılacak şey basit gibi görünse de aslında zor. Büyük yapıların, yalınlaşması, çevikleşmesi çok zor. Alternatiflerden bir tanesi de geleneksel bankaların da kendi içlerinden dijital banka çıkarmaları olabilir.”