Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Sıkıntılı geçen iki yılın ardından Türk bankaları için işler iyi görünüyor.

Ülkenin en büyük altı bankası art arda üç çeyreklik düşüşün ardından 15 analistin katıldığı Bloomberg anketinden çıkan medyan tahminine göre ilk çeyreklik kar artışını açıklayacak. Bununla da kalmayarak 2020'de hisse başına düşen kar artışı muhtemelen Rusya'dan Güney Afrika'ya kadar diğer gelişen piyasaları geride bırakacak.

Bloomberg Intelligence analisti Tomasz Noetzel, e-posta notunda “Net marj artışı, kredi talebindeki sıçrama ve düşük karşılıklar güçlü ivmenin arkasındaki unsurlar. Riskler var ve toparlanmanın derecesi iç siyasete ve jeopolitik gerginliklere bağlı olacak.” dedi.

Geriye dönüş, gösterge faizi enflasyonun altına çeken faiz indirimleri serisinin ardından geldi. Merkez Bankası, 2019'un başlarında kredilerde yaşanan daralmanın ardından kredi akışını sağlamak için başka tedbirler de aldı. Söz konusu önlemler işe yaradı. BDDK verilerine göre tüketici borçlanması dördüncü çeyrekte yüzde 10, ticari borçlar yüzde 4 arttı.

İyimser görünüm bankacılık hisselerine de yansıdı. 12 bankanın bulunduğu Borsa İstanbul (BIST) Bankacılık Endeksi bu yıl yüzde 14 arttı. BIST 100 Endeksi'yse yüzde 7.9 yükselerek Nijerya'dan sonra en iyi performansı gösterdi.

Ülkenin üç büyük özel bankası olan Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası'nda TL kredilerindeki artışın bu yıl yüzde 15ten fazla olması bekleniyor. Tahsili gecikmiş alacakların da dengelenmesi bekleniyor.

Garanti Bankası 30 Ocak'ta bilanço açıklayacak. Bir sonraki gün ise Akbank'ın finansalları gelecek. Yapı Kredi Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası da takip edecek.

BGC Partners bankacılık analisti Çağdaş Doğan, “Halkbank, Vakıfbank ve İş Bankası'nın sonuçları bir önceki çeyreğe göre güçlü kar artışıyla iyi yönde dikkat çekecek. Bunda güçlü net faiz marjı artışı ve görece düşük risk maliyeti etkili olacak. Ancak İş Bankası için kar artışı esas olarak daha düşük karşılama oranı kaynaklı olacak.” dedi.

Yapı Kredi'nin negatif olarak öne çıkacağını söyleyen Doğan, “önemli miktarda TGA temizleme ve karşılık artırımını” işaret etse de bankanın kilit önemdeki diğer göstergelerinin diğerlerine paralel olacağını ifade etti.

Bloomberg News