Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dolar/TL kurunda son dönemde yaşanan artışın farklı etkileri analiz edilirken, Bloomberg Intelligence'ın Türk bankalarının Döviz kredilerine yönelik analizinde görünümün 2018'e göre daha az riskli olduğu belirtildi.

Bloomberg Intelligence analisti Tomazs Noetzel, 2021'de Türkiye'nin olası kur problemine dikkat çekerken Türk bankalarının 144 milyar dolarlık döviz kredilerinin de gündeme geldiğini belirtti.

Türk bankalarının toplam kredileri içinde döviz kredilerinin payı üçte bir seviyesindeyken, bu tür kredilerin 2018 yılından bu yana gerileme eğilimi içinde olduğu da görülüyor. Türkiye'nin kur şoku yaşadığı 2018'de bu kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 44'ler seviyesindeydi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun ilgili düzenlemeleriyle olası kur şoklarına karşı banka bilançolarının kırılganlığını düşürmek için dövizle kredilere sınırlama getirilmişti.

Garanti BBVA ve Yapı Kredi'de döviz kredilerinin payı %41

Döviz kredilerinin payının gerilemesinin yanında Türk bankalarının 2021'de döviz kredilerinin düşeceği ve yatay kalacağı yönündeki projeksiyonları da bu yıl döviz kredilerine ilişkin risklerin 2018'e kıyasla daha az olduğuna işaret etti. Noetzel'in analizine göre ivme kaybeden talep de 2018'e göre riskleri sınırlıyor.

Döviz kredilerinin toplam krediler içerisindeki payı İş Bankası'nda yüzde 39 civarındayken, Akbank'ta bu oran yüzde 35 seviyesinde. Garanti BBVA ve Yapı Kredi'de ise döviz kredilerinin payı yüzde 41 civarında.