Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney yılsonu itibariyle desteklerini 50 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını belirtti.

Bloomberg HT’ye konuk olan Güney, 2020 yılında hayata geçirdikleri yeni uygulamaları ve 2021 hedeflerini anlattı.

Güney'in yayında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Pandemi sürecinde ihracatçılarımızdan gelen bütün talepleri karşılama gayreti içinde olduk. 2020 yılında Eximbank olarak daha önce hayata geçirmediğimiz birçok uygulamayı hayata geçirdik. Bu yüzden ihracata destek rakamımız bir önceki seneye göre dolar bazında yüzde 4 arttı. Verdiğimiz kredi desteği 28,5 milyar dolara ulaştı. Sigorta desteğimiz ise 17,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplamda da 45,6 milyar dolarlık destek sağladık. Bu desteğin Türkiye ihracatına oranı yüzde 26,9’a tekabül ediyor. Özellikle pandemi döneminde ihracatçı firmalarımızın nakitteki sıkıntılarını dikkate alarak Merkez Bankası’nın da oluru ile reeskont kredilerinde 2 yıl vadeye kadar çıktık. İlk defa TL cinsinden reeskont kredilerini uygulamaya aldık. Nakit akımlarındaki bozulmaya istinaden firmalardan gelen vade uzatım taleplerini de karşıladık. Alıcıların limitlerini daraltmayarak ihracatçımızın bu riski rahatlıkla göze alarak, mal sevkiyatı yapmasına zemin oluşturduk. Firmalarımız ihracat yaparken alacak sigortasını kullanmak istiyorlar. Bizim stratejimiz de alacak sigortası tarafında Eximbank’ı desteğini bu yılda arttırmak.

Yıl sonu hedefi 50 milyar dolar

Yıl sonunda desteklerini 50 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini söyleyen Güney, “Bunun 2 milyar dolarlık bölümü artan sigorta hacminden gelecek. Sigorta desteklerimizi 20 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Kredi tarafında Merkez Bankası reeskont kredilerine ciddi anlamda talep var. Yabancı para reeskont kredi limitimizi Merkez Bankası 2 milyar dolar kadar arttırdı. 17 milyar dolar olan limitimiz 19 milyar dolara yükseldi. Dolayısıyla fonlamanın büyük bir kısmını Merkez Bankası kaynağından sağlayacağız. Kendi kaynaklarımızdan kullandırdığımız krediler var, özkaynağımızdaki TL imkanlarını KOBİ’lere kullandırıyoruz. Ticari bir banka gibi kârımızı maksimize etmek için davranmıyoruz. Elde ettiğimiz imkanların çoğunu ihracatçı firmalarımızın lehine, fiyatları aşağı çekerek kullandırıyoruz. Amacımız özkaynakalarımızı enflasyona ezdirmeyecek kadar bir kârlılığı hedeflemek” dedi.