Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkan Ergün Atalay’dan Başkanlar Kurulu toplantısı sonrasında asgari ücret talebine ilişkin açıklama geldi.

Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'na gittiklerinde masaya 5 bin 500 lira ile değil açlık sınırı olan 7 bin 785 lira oturacaklarını söyledi.

Masada, asgari ücrete uygun olmayan bir rakamın ortaya çıkması halinde, o masada olmayacaklarını söyleyen Atalay, asgari ücretin artık geçim ücreti haline geldiğini dile getirdi.

Türkiye'de çalışanların yaklaşık 8 milyonunun asgari ücretle geçindiğini belirten Atalay, "Bununla övünmek mümkün değil. Asgari ücret, geçim ücreti oldu, çalışanları bu sarmaldan çıkartmak lazım" diye konuştu.

"Bu konu hakkında herkes bir rakam söylüyor. Bizim elimizde bir veri var. 40 yıldır veri yapıyoruz. Burada ne var açlık-yoksulluk var, eğitim var, bizim uzmanları hesaplıyor. Uzman arkadaşlar bize bunun bilgisini veriyor. Bu, bekar bir işçi için 10 bin 170 lira. Rakam söylemek kolay. Önümüzdeki konu vergi" diyen Atalay, ülkeyi yönetenlerin vergi düzenlemesi yapması gerektiğine dikkat çekti.

"Alım gücü bal gibi düştü"

Atalay, asgari ücretin ilk toplantısında talep edilecek rakama ilişkin olarak, "Emek sıkıntı içinde, 14.00'de komisyon toplantıya girecek. Bizim, burada konuşmaya başlayacağımız rakam 5 bin 500'den değil, 7 bin 785 lira olacak. Toplumun büyük kesimini memnun edecek bir rakam olursa imza atacağız. Toplumun, işçinin razı gelmeyeceği bir rakamı imzalamayacağız" ifadelerini kullandı.

Siyasilerin alım gücünün düşmediğini ileri sürdüklerini belirten Atalay, " Bunlar markete gitmiyor. Nasıl düşmedi, alım gücü bal gibi de düştü. Dün 35 liraya aldığınız peynir bugün 150 lira. Enflasyon da artmasın, asgari ücret de artmasın" diye konuştu.