Türk müteahhitler Körfez'de savaş baskısıyla karşı karşıya
-
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Bloomberg'e ABD-İsrail ile İran arasındaki savaşın deniz taşımacılığı ile sigorta maliyetleri üzerinde baskı yarattığını ve tedarik zincirlerini aksattığını söyledi.
İran’da son üç yılda yeni proje üstlenmeyen Türk müteahhitlik firmaları, ülkedeki savaşın sektöre etkisinin Körfez pazarında görülmesini bekliyor.
Bloomberg’e yazılı açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği, İran’da bugüne kadar toplam 4,6 milyar dolarlık proje üstlenildiğini ancak devam eden proje bulunmadığını belirtti. Körfez ülkelerinde ise 93 adet ve yaklaşık 19 milyar dolar tutarında proje üstlenilmiş durumda.
Birliğin hesaplamasına göre Türk müteahhitler Suudi Arabistan’da 7,56 milyar dolar, BAE’de 7,43 milyar dolar, Kuveyt’te ise 2,24 milyar dolarlık proje yönetiyor. Birlik, asıl riskin İran’dan değil Körfez pazarlarındaki dolaylı yansımalar üzerinden ortaya çıkmasını bekliyor.
Türk müteahhitlik sektörü açısından Körfez’de devam eden projelerde lojistik, tedarik ve maliyet baskısı öngören birlik, inşaat malzemeleri, ekipman, yedek parça ve uzman personel hareketliliğinde gecikmeler yaşanması; navlun, savaş riski primi ve proje sigortası maliyetlerinin yükselmesi; buna bağlı olarak da proje takvimlerinde sarkma ve fiyat revizyonu taleplerinin artmasının beklenebileceğini belirtti. Petrol ve jet yakıtı fiyatlarındaki artışın havayolu ve taşımacılık maliyetlerini yukarı çekmeye başlamasının da bu baskıyı güçlendireceği vurgulandı.
Birliğe göre ikinci önemli etki, Körfez ülkelerindeki kamu yatırım programları ve ödeme dengeleri üzerinde görülebilir. Birlik, özellikle Türk firmalarının son üç yılda en yoğun iş üstlendiği Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt gibi pazarlarda, yeni ihale kararlarında temkinli yaklaşım, finansman kapanışlarında gecikme ve işveren tarafında riskten kaçınma eğilimi görülebileceğini kaydetti.