Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türk vatandaşlığına başvuruda şartlar değiştirilerek, alınacak gayrimenkulün değeri yükseltilecek.

Dün yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında alınan karara göre; 250 bin dolar olan başvuru şartı 400 bin dolara yükseltilecek.

Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

2018 yılının Eylül ayında alınan bir kararla vatandaşlık için ev alınımda öngörülen bedel 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmişti.

Karar kapsamında Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'in istisnai olarak Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin hükümlerin bulunduğu 20'inci maddesinin 2'nci fıkrasının "b" bendinde değişiklik yapılması öngörülüyor.

Üç yıl satış yasak

Değişikliğin ilerleyen günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle en az 400 bin Amerikan doları veya karşılığı Döviz tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alanlar ve kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline 3 yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vadedildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilenler Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilecek.

"400 bin dolar keskin bir geçiş oldu"

Konu hakkında Bloomberg HT'ye değerlendirmede bulunan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal şunları söyledi:

Yabancı satışında yükselen bir ivmedeydik ama gayrimenkul fiyatlarını yabancılar yükseltti kamu algısıyla, haberlerle başka bir algı oluştu. Kira rakamları yükseldi ama alım rakamlarını yükseltmediğini söyleyebiliriz. 300-350 bin dolara çıkarılması daha yumuşak bir geçiş olurdu, 400 bin dolar keskin bir geçiş oldu. 6-7 milyar dolarlık yabancıya gayrimenkul satışı yapılıyor. Bu sıcak para doğrudan ülkeye geliyor.