Advertisement
HABERLER ABONE OL

Flormar'ın İtalya’da Milano’da bir oje markası olarak doğduğunu 70’li yıllarda Türkiye’ye geldiği bilgisini veren Flormar CEO’su Matthieu Gomart katıldığı Bloomberg HT yayınında, makyaj malzemeleri pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Flormar'ın 2000’li yılların başında daha farklı alanlara da girdiğini belirten Gomart'ın şirketin 2023 performansı ve gelecek yıllara ilişkin hedef ve beklentileri özetle şöyle;

Şu anda Dünyadaki en önemli makyaj malzemelerinden biriyiz. Türkiye’de de birinci sıradayız. 70 Ülkede varız. Küresel anlamda ciddi bir satış ağımız var ve Dünya’da da bütün satışların 200 şehirde yüzde 30’unu oluşturuyoruz yani gittikçe artan şekilde uluslararası hale geldik. Bizim satışlarımızın yüzde 40’ı uluslararası oldu. Türkiye’de ise Gebze’de bir Ar-Ge merkezimiz var, lojistik merkezlerimiz var, üretim merkezlerimiz var, burası aynı zamanda Asya tarafında da merkezimiz oluyor. Çalışanlarımız orada markayı geliştiriyorlar.

"Oje satışları tüm satışların yüzde 30'u"

Kozmetikte makyaj piyasası dinamik bir piyasa ve Türkiye’de de dinamikti. Uluslararası piyasada da iyi bir sene geçirdik özellikle Ortadoğu’da. Buralarda yenilikçi ürünlerimizle pazar payımızı artırdık. Güçlü bir yıl geçirdik, stratejik işbirlikleri geliştirdik Watsons’la olsun farklı şirketler olsun bunlarla ciddi işbirliği içerisindeyiz. Türkiye’de de daha çok oje satışlarımız var tüm satışların yüzde 30’unu oluşturuyor.

Türkiye’de büyümeye devam ediyoruz. Türkiye 400 milyon dolarlık bir satışa sahip ve bizim birinci piyasamız. Ortadoğu’da ise Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, İsrail ve Irak gibi Ülkelerde de güçlü olduğumuzu söyleyebilirim. Bu güçlü performansımızı Pakistan, Bangladeş, Filipinler ve Endonezya gibi Ülkelerde de göstermek istiyoruz. Biz zaten bu Ülkelerde de varız ama buralarda daha da büyümek istiyoruz.

"Hedef, online perakendecilikte de büyümek"

Türkiye’de en büyük hedefimiz liderliği elimizde tutmaya devam etmek. İş modelimizi de devam ettirmek istiyoruz. Online perakendecilikte de büyümek istiyoruz çünkü orada da yükseliş trendi devam ediyor. Her yıl piyasaya 200 yeni marka geliyor sadece Avrupa’da. Piyasa çok cazip bir piyasa. “Mutluluk Sizin Renginizdir” projesiyle beraber bir farkındalık yarattık. Bizim çok maliyetli olmamamızda gerekiyor iyi fiyatlamalar yapıyoruz.

Tüketiciler iyi ve etkili ürünler istiyorlar. Biz son iki yılda bütün pudralarımızdan ve fondötenlerimizden parabeni çıkardık. Yeşil bir koleksiyonda yaptık, bu koleksiyonumuzda yüzde 97’ye kadar ürünlerin içerikleri doğal. Bu koleksiyon zaman içerisinde daha da genişletilecek. Biz daha yeşil ve güvenilir olarak daha yüksek kaliteye ulaşmak istiyoruz. Bu yeşil koleksiyonu Gebze’deki merkezimizde de yapmaya başladık.

"En son Ekim'de fiyatları yüzde 15 artırdık"

Türkiye’de enflasyon karlılıkları etkileyebiliyor ve biz bu noktada çok dikkat ediyoruz. En iyi kaliteyi en iyi fiyata vermeye çalışıyoruz. Burada fiyat performans oranlarına bakıyoruz, kaliteyi bir tarafta fiyatlamayı başka bir tarafta tutuyoruz. En son Ekim ayında yüzde 15 ürünlerde fiyat artışı yapmıştık, Türkiye için özellikle son iki yılda daha fazla zam yapmak zorunda kaldık. Bizim maliyetlerimizde de artış var ve kaliteyi artırmak için yatırım yapmamız gerekiyor.

"Su tüketimi yüzde 30 azaldı"

Paraben kullanmıyoruz ama plastik kullanımında daha fazla yeniden dönüştürülebilir plastik kullanmaya çalışıyoruz. Son üç yılda su tüketimimiz yüzde 30 oranında azaldı, elektrik tüketimimiz de yüzde 15 geriledi. Biz bu konuda gerçekten katkı sağlamaya çalışıyoruz.