Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu Sözcüsü Ali Eren, yassı çelik fiyatlarındaki değişimin beyaz eşya başta olmak üzere üretimi ve ihracatı etkileyecek boyuta gelmesinin nedenlerini ve sektörlere olan etkisini değerlendirdi.

Eren, yassı çelik fiyatlarını etkileyen faktörler hakkındaki konuşmasında, pandemi döneminde Çin’den kaynaklanan talep şokuyla birlikte dünya genelinde yassı çelik fiyatlarında ciddi bir oynaklık olduğunu söyledi. Türkiye’de fiyatların yüzde 50 artışla 820 dolara kadar yükseldiğini belirten Eren, ülke genelinde yassı çelik kullanan 25 bin firma olmasına rağmen sadece 3 firmanın üretici konumunda olduğunu aktardı.

"Yassı çelik fiyatı Ocak ayı enflasyonuna yansıyabilir"

Eren, yassı çelik fiyatlardaki artışın, inşaat, otomotiv, beyaz eşya, gemi, makine ve boru sanayi gibi 6 ana sektördeki rekabet dengesini bozduğunu açıkladı. Eren değerlendirmesinde son olarak, yassı çelik fiyatlarındaki artışın Ocak ayı enflasyonu verilerinde beyaz eşya fiyatlarına yansıyabileceğini söyledi.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, beyaz eşyanın temel girdisi olan yassı çelik temininde son dönem yaşanan sıkıntıların beyaz eşya üretimini ve ihracatını olumsuz etkileyecek seviyeye ulaştığına dikkat çekmişti.