Advertisement

Türkiye'de gıda enflasyonu, küresel gıda enflasyonundan Nisan ayında rekor negatif ayrışma yaşadı.

FAO verilerine göre küresel gıda fiyatları Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,81 artış kaydetti. Böylelikle Mart ayında kaydedilen yüzde 33,94'lük rekor seviyeden bir miktar geri çekilme yaşandı.

FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero Cullen, "Endeksteki hafif düşüş özellikle düşük gelirli ve gıda sıkıntısı çeken ülkeler için memnuniyet verici olabilir ancak gıda fiyatlarının hala son dönemdeki zirveye yakın seyretmesi piyasada devam eden sıkılığı yansıtıyor ve kırılgan ülkelerde küresel gıda güvenliğine dair zorluk teşkil ediyor" dedi.

Küresel gıda enflasyonu ile Türkiye'de yaşanan gıda enflasyonu karşılaştırıldığında, Türkiye aleyhine makasın rekor seviyeye çıktığı görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Nisan ayında Türkiye'de yıllık gıda enflasyonu yüzde 90,8 olarak gerçekleşti. Böylelikle Türkiye'de gıda enflasyonu küresel gıda enflasyonun 61 puan üzerinde yer aldı.

Türkiye gıda enflasyonu ile küresel gıda enflasyonu makası son Aralık ayında açılmaya başlamıştı.

TCMB de gıda fiyatlarına vurgu yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan'da yüzde 70'e varan enflasyonla ilgili değerlendirmesinde de artan gıda fiyatlarına dikkat çekmişti.

Değerlendirmede uluslararası emtia fiyatları ile tedarik sorunlarının tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği, bu dönemde tüketici yıllık enflasyonundaki artışın alt gruplar geneline yayılırken bu gelişmeye en belirgin katkının başta gıda olmak üzere enerji ve hizmet gruplarından geldiği belirtildi.

Gıda grubunda yıllık enflasyondaki yükselişin alt kalemler genelinde devam ettiği, bir önceki ay yataya yakın seyreden taze meyve ve sebze fiyatlarının bu dönemde yüksek artış sergilediği vurgulandı.