Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

Salgın nedeniyle uzaktan eğitim, uzaktan çalışma modelinin yerleşik hale gelmesi ve sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte internet tüketimi de ciddi oranda arttı.

2020 yılına dair gelen raporlar da bu rakamlara yansıdı. Kişi başına ortalama veri tüketimine ilişkin rapor Türk Telekom’dan geldi. Türkiye’nin veri tüketim haritasının yanı sıra en çok artışın yaşandığı iller ve 2019 ile 2020 farkı açıklandı.

Türk Telekom’un sabit internet abonelerinin 2020 yılı abone başı aylık ortalama veri kullanımı, bir önceki yıla göre yüzde 44 artışla 186,57 Gigabayt oldu. Bu 2019 yılında 129,63 GB seviyesindeydi. Bu kapsamda yaklaşık yüzde 50’ye ulaşan artış ile en büyük etkinin koronavirüs salgınına ait olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Abone başı ortalama verinin en çok artış gösterdiği iller; İstanbul yüzde 49, Malatya yüzde 49, Manisa yüzde 49, Muğla yüzde 49 ve Adıyaman yüzde 48 oldu.

​​​​​​​Türkiye genelinde Türk Telekom kullanıcılarının aylık ortalama upload hacmi ise abone başına 9,29 GB'dan yüzde 55 artışla 14,38 GB'a yükseldi.

Abone başına aylık ortalama en çok veri tüketimi Şırnak'ta oldu. Abone başına aylık ortalama en çok data tüketimi olan il, Şırnak 257,44 GB ile kayıtlara geçti.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, geçen yıl özellikle evden çalışma ve uzaktan eğitim gibi ihtiyaçların, Türkiye'nin veri kullanımını ciddi oranda artırdığını belirterek, ‘’Dijitalleşmeye yaptığımız yatırımlar ve güçlü altyapımızla, abonelerimizden gelen yoğun veri kullanım talebini başarılı bir şekilde karşıladık. Türkiye'nin lider telekomünikasyon şirketi olmanın verdiği sorumluluk ile her koşulda ülkemizin iletişim ihtiyaçlarını en hızlı ve kesintisiz şekilde karşılamaya devam edeceğiz’’ açıklamasını yaptı.