Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Alkim Alkali Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reha Kora, kimya sektörünün 2020 yılını nasıl geçirdiğini ve Alkim Alkali Kimya’nın 2021 yatırımlarını Bloomberg HT’ye anlattı.

Pandeminin bütün dünyada çok büyük etkiler yarattığını bazı sektörlerin çok daha zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Kora, bazı sektörlerin krizi fırsata çevirdiklerini belirtti. Bu sektörler arasında kimya sektörünün de pandeminin temizliğin ve hijyenin önemini bir defa daha ortaya koyduğu için süreçten olumsuz etkilenmediğini belirtti.

Kora, “Alkim Kimya olarak sodyum sülfat adlı maddeyi üretiyoruz. Deterjanın temel bir hammaddesidir. Pandemi döneminde deterjana olan talebin artması ile sodyum sülfata olan talepte de artış oldu. Her 3 tesis de tam kapasite ile çalışıyor. Türkiye’deki ve ihracat ülkelerimizdeki talebi karşılayabiliyoruz” dedi.

Kora, “2020 yılını beklentilerimizin üzerinde bir tonaj, ciro ve karlılıkla kapattık. Yüzde 23 borçluluk oranını yüzde 15’e indirmiş bulunuyoruz. İhracatlar sebebiyle Euro/TL bilançoya pozitif etki etti. Yatırımlarda da orta vadeli düşük faizli yatırım kredileri Türkiye’de euro bazından, bu yatırımların faiz yükleri de kur yüzünden finans maliyetini arttırdı” diye ekledi.

Son olarak 2021 yılında çok önemli bir yatırımın içerisinde olduklarını belirtten Kora, “Türkiye ve yakın coğrafyada ilk kez üretilecek olan potasyum sülfat tesisini kuruyoruz. Çok önemli, doğal ve organik tarımda kullanılabilecek bir gübre. Bu yatırım yaklaşık 13 milyon euroluk bir yatırım, 5 milyon euroluk yatırım kredisi ile geri kalanı şirketin özkaynakları ile gerçekleştireceğiz. Mali yapımız çok sağlam 2019 yılının sonunda başladık. Üretimi bu yılın Haziran sonu Temmuz başında başlayacağız. Süreç çok hızlı ilerliyor” dedi.