Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Suudi Arabistan ve ortakları arzı kısıtlarken, petrol piyasaları önemli ölçüde daralıyor.

Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Temmuz ayına ilişkin yayımladığı küresel petrol piyasası raporunda, petrol tüketimin rekor seviyeye yükseldiğini ve bu durumun Ağustos ayında fiyatları yükseltme ihtimali olduğunu açıkladı.

UEA, küresel günlük petrol tüketiminin Haziran’da, Suudi liderliğindeki arz kesintileri nedeniyle ilk kez günde 103 milyon varile ulaştığını belirtti.

Raporda, petrol talebini artıran faktörler arasında, yaz mevsiminde artan hava yolculuğu sayısı, enerji üretiminde artan petrol kullanımı ve Çin’deki petrokimya faaliyetlerinin yükselmesi gösterildi.

Öte yandan, ham ve ürün stoklarının keskin bir şekilde düştüğünü kaydeden UEA, petrol piyasasının sonbaharda daha da sıkılaşacağını öngördü.

UEA'nın Temmuz raporuna göre, Suudi Arabistan’ın üretim kesintisi kararının da etkisiyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplam üretim seviyesi günlük 1,2 milyon varil azaldı. Söz konusu azalma ile grubun üretimi Temmuz'da günlük 50,7 milyon varil ile Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. UEA ayrıca küresel talep artışı tahminini gelecek yıl için günlük 150 bin varil azalttı.