Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Ukrayna küresel çapta yaşanan gıda kıtlığını azaltmak amacıyla imzalanan anlaşma kapsamında tahıl ihracatı çalışmalarını sürdürürken Rusya’nın Odessa saldırısının devam etmesi halinde sevkiyatın zarar göreceği uyarısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy saldırıyı “barbarlık” olarak niteleyerek Moskova’ya anlaşmayla ilgili güvenilemeyeceğini belirtirken yetkililer Rus füzelerinin tahıl depolama alanlarına zarar vermediğini ve tahıl sevkiyatı çalışmalarının devam ettiğini kaydettiler.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Tarım ürünlerinin limanlarımızdan ihracatını başlatmak için teknik hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cuma günü Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul’da imzalanan anlaşma diplomatik bir dönüm noktası olarak görülmüş ve Ukrayna’nın savaş öncesi ayda 5 milyon tonluk tahıl ihracatı rakamına ulaşarak hızla artan gıda fiyatlarının dizginleyebileceği düşüncesiyle memnuniyetle karşılanmıştı.

Ancak Zelenskiy’nin ekonomik danışmanlarından Oleh Ustenko bu hedefe ulaşmanın mümkün olmayabileceği konusunda uyarıda bulunarak, “Dünkü saldırı sevkiyatın kesinlikle bu şekilde yürümeyeceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Ustenko Ukrayna’nın önümüzdeki 9 ayda 60 milyon ton tahıl ihraç etme kapasitesi olduğunu fakat limanların normal şekilde çalışamaması durumunda bu sürenin 24 ayı bulabileceğini sözlerine ekledi.