Ukrayna, Rusya'nın enerji tesislerini vurdu
-
Ukrayna, insansız hava araçlarının Orenburg bölgesindeki en büyük Rus doğalgaz işleme tesisini vurduğunu açıkladı. Tesisin Kazakistan'ın Karachaganak petrol ve gaz kondensat sahasından gelen gazı da işlediği bildirildi.
Bloomberg'e bilgi veren bir Ukraynalı yetkili, uzun menzilli UAV insansız hava araçlarının Kiev'e yaklaşık bin 700 km uzaklıktaki Orenburg gaz işleme tesisini başarılı şekilde vurduklarını açıkladı. Adını vermeyen yetkilinin açıklamaları bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.
Orenburg bölgesi Valisi Evgeniy Solntsev Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, insansız hava araçlarının bölgede bir sanayi tesisini hedef almaya çalıştığını ve tesisin altyapısının küçük hasar gördüğünü bildirdi ancak tesisin adını vermedi.
Ukrayna, Rusya'nın enerji varlıklarına yönelik saldırılarının kapsamını genişletti. Sadece ham petrol rafinerilerini değil, aynı zamanda boru hatlarını ve giderek artan bir şekilde deniz yoluyla petrol ihracatı yapılan terminalleri ve Rusya'nın tedariklerini taşıyan gölge filo tankerlerini de hedef alıyor.
Ukrayna'nın saldırıları, ABD'nin çatışmada ateşkes için zorlamaya devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy salı günü yaptığı açıklamada Kiev ile Washington arasında toprak meselalari ve 2022 başlarında Rusya'nın ele geçirdiği Zaporizhzhia nükleer tesisinin yönetimi konusunda farklılıkların devam ettiğini belirtmişti.
Orenburg gaz işleme tesisi Ekim ayında da hedef alınmıştı ve geçici olarak petrol ve gaz üretimi etkilenmişti. Orenburg tesisinin tasarım kapasitesinin yıllık 45 milyar metreküp olduğu belirtiliyor.
Ukrayna ayrıca Rusya'nın güneyindeki Krasnador bölgesinde bulunan Temryuk limanını da hedef aldı. Yerel yetkililer limanda iki petrol tankeri yandığını ve acil hizmetlerin yaklaşık 4 bin metrekare alana yayılan yangının söndürülmeye çalıştığını bildirdi.
Bunun yanında Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın güneyindeki Rostov bölgesinde bağımsız Novoshakhtinsk petrol rafinerisine Storm Shadow havadan fırlatılan füzelerle saldırdı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı hasarın tespit edilmeye çalışıldığını kaydetti. Rostov bölgesi Valisi Yuriy Slyusar itfaiyecilerin sahada gerçekleşen patlamadan sonra yangını söndürmeye çalıştığını bildirdi. Rafineri bu yılın başlarında da hedef alınmıştı.