Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Umman kıyısından petrol ve LNG geçişi yeniden başladı

Umman kıyısından petrol ve LNG geçişi yeniden başladı

  • Hürmüz Boğazı'nda ABD tarafından korunan deniz koridorunu kullanan petrol ve doğalgaz tankerlerinin trafiği, pazar günü yeniden toparlanma işaretleri verdi. ,

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
Umman kıyısından petrol ve LNG geçişi yeniden başladı
06 Temmuz 2026, 08:42 Güncelleme :

Hürmüz Boğazı’nda ABD tarafından korunan deniz koridorunu kullanan petrol ve doğalgaz tankerlerinin trafiği, pazar günü yeniden toparlanma işaretleri verdi.

Bu gelişme, bir gün önce çok sayıda geminin nedeni tam olarak bilinmeyen şekilde rotasını değiştirerek geri dönmesinin ardından yaşandı. Cuma ve cumartesi günleri Umman kıyısına yakın rotayı kullanan en az sekiz geminin ani şekilde geri döndüğü görüldü.

Bunlardan dördü daha sonra yön değiştirerek İran kıyısına yakın rotaya geçti ve bu güzergah üzerinden boğazdan çıkış yaptı. Pazar günü altı petrol ve doğalgaz tankeri, Umman kıyılarına yakın seyreden rotada ilerlerken gözlemlendi. Ancak bu sayı yalnızca tespit edilebilen gemileri kapsıyor.

Bazı gemiler ise boğazı tamamen karanlıkta, yani takip sistemlerini kapatarak geçmeyi tercih ediyor ve ancak Hürmüz’den çıktıktan sonra yeniden sinyal vermeye başlıyor. Batılı deniz kuvvetleri ise gemi trafiğinin sürmesine rağmen tehdidin hala “yüksek” seviyede olduğunu ve boğazın orta bölümüne mayın döşendiğini belirtiyor. Bunun yanında iki küçük tanker, Umman rotasını kullanmak yerine İran kıyılarına daha yakın seyrederek Basra Körfezi’nden çıktı.

Petrol piyasası, Hürmüz Boğazı’ndan hangi gemilerin ve hangi güzergah üzerinden geçtiğini yakından takip ediyor. Ancak İran ordusunun dikkatini çekmemek isteyen gemilerin rotalarını değiştirmesi ve transponderlarını kapatması nedeniyle bunu izlemek giderek zorlaşıyor. Bu arada İran’ın Pekin Büyükelçisi, Tahran’ın Hürmüz Boğazı’nı kullanan gemilerden alınacak hizmet ücretlerinin düzeyini ve niteliğini belirlerken Çin ve diğer dost ülkelere “özel muamele” gösterileceğini söyledi.