Bloomberght
Bloomberg HT Haberler UNCTAD, küresel 2021 büyüme tahminini revize etti

UNCTAD, küresel 2021 büyüme tahminini revize etti

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) yayımladığı raporda, 2021 yılı küresel ekonomik büyüme oranını yüzde 4.3'den yüzde 4.7'e çektiğini açıkladı. Brezilya, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nin beklenenden daha fazla mali teşvik adımı attığını belirten rapor, artan emtia ve varlık fiyatlarının ise büyüme üzerinde olumlu bir etki yarattığını kaydetti

Giriş: 18 Mart 2021, Perşembe 12:15
Güncelleme: 18 Mart 2021, Perşembe 12:15

UNCTAD tarafından yayımlanan rapora göre, Kovid-19 salgını sürecinde ABD’deki ekonomik toparlanmanın beklenenden daha hızlı gelişmesi sebebiyle, küresel ekonominin 2021’de yüzde 4,7 oranında büyümesinin tahmin edildiği belirtildi. UNCTAD’ın yayımladığı bir önceki raporda büyüme tahmini yüzde 4.3’tü.

Raporda büyüme tahmininin yukarı çekilmesinde etkili olan faktörler arasında, Kovid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşılar, teşvik paketleri ve ABD’deki tüketici harcamalarındaki artış gösterildi. Rapor, 2020'nin üçüncü çeyreğinde başlayan küresel toparlanmanın, dünya genelinde yaşanan politik belirsizliklere rağmen 2021'e kadar devam etmesinin beklendiğini açıklandı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bu ayın başında yayımladığı raporda, 2021 yılı küresel büyüme tahminini yüzde 4,2'den yüzde 5,6'ya yükselttiğini bildirmişti.

UNCTAD’tan Türkiye değerlendirmesi

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı yayımladığı raporda, Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin ikinci çeyrekte sert bir daralma yaşadığını fakat ekonominin toparlanma gösterdiğini belirten raporda, Türkiye'nin 2021'deki büyüme tahmini yüzde 4 olarak açıklandı. Rapor bir taraftan Türkiye genelinde salgın sebebiyle uygulanan kapanmaların gevşetilmesinin ve güçlü mali teşviklerin üçüncü çeyrekteki rekor büyümenin sebebi olduğunu belirtirken, diğer taraftan TCMB’nin yakın zamanda politika faiz oranlarını yükseltmesinin finansal zorlukları artırdığını kaydetti.

Brezilya, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin beklenenden daha fazla mali teşvik sunduğunu belirten rapor, artan emtia ve varlık fiyatlarının ise büyüme üzerinde olumlu bir etki yarattığını açıkladı.