Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Şirket olarak kamu yararına çözümler geliştirdiklerini ve Ar-Ge yaptıklarını belirten Arksigner Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Yasin Kahramaner, uzaktan kimlik tespitiyle ilgili düzenlemelerin ardından geçilen uygulamalarla hem vatandaşların sahtecilik mağduriyetinden kurtulduğunu hem de işletmelerin tasarruf sağladığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Kahramaner, teorik olarak her işletmenin kimlik tespitine ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Kahramaner, “Uzaktan kimlik tespiti konusu ise özellikle son kullanıcılara çalışan sektörlerde kullanılması gereken bir konu. Bu konuya illa ki, düzenleyici kurumun zorunluluğu olarak bakmamak gerekiyor. Maliyetlerden tasarruf etmek için sahteciliği engellemek isteyen tüm sektörlerin ihtiyacı var” dedi.

’10 milyondan fazla vatandaşımız kimlik doğrulama ve e-imza çözümlerimizi kullandı’

Arksigner’ın 2015 yılında kurulan bir yüksek teknoloji şirketi olduğunu ifade eden Kahramaner, yaklaşık 50 kişilik çalışanlarıyla kimlik tespiti, kimlik doğrulama ve belge e-imza alanlarında faaliyet gösterdiklerini belirtti. Şu an itibarıyla yaklaşık 285 tane müşterileri olduğunu kaydeden Kahramaner, 10 milyondan fazla kişinin Arksigner’ın kimlik tespiti, kimlik doğrulama ve e-imza çözümlerini kullandığını söyledi. Kahramaner, referansları arasında büyük bankalar, kamu kurumları ve çeşitli bakanlıklar olduğunun altını çizdi.


‘Türkiye e-dönüşüm ve dijital güvenlikte çok iyi seviyede’

Türkiye’nin e-dönüşüm ve dijital güvenlik alanında çok iyi bir seviyeye geldiğini vurgulayan Kahramaner, “Avrupa’ya bakıldığında Türkiye hem e-imza kullanım noktasında hem de uzaktan kimlik tespiti yapılması konusunda çok iyi bir noktada. Şu anda finans sektörümüzde, öncelikle BDDK’nın önderliğinde bu teknolojiler bireysel müşterilerde kullanılmaya başlandı. Arkasından elektronik haberleşme sektörü de BTK’nın düzenlemeleriyle hem uzaktan kimlik tespitinde hem de şubelerde yapılan kimlik tespitinde TC kimlik kartı ve benzeri elektronik güvenlik öğeleri taşıyan kimlik tespitinin yolunu açtı. Arkasından Merkez Bankası ve SPK da düzenlemelerini yaptı ve pek çok sektörde kimlik tespitinin önü açılmış oldu” dedi.