Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca, önümüzdeki dönemde dijital banka lisansı verilecek olmasının özellikle fintech camiası için çok heyecan verici bir gelişme olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Adaca, yavaş yavaş fintechlerin ve ödeme kuruluşlarının bu konuda iş modellerini evrilteceklerinin altını çizdi.

Ödeme dünyasında bankalarla fintechlerin hizmet çizgisinin bir birine çok yaklaştığını kaydeden Adaca, "Burada fark sadece mevduat toplama ve lisanslarını ve daha farklı hesap hareketleri lisanslarını içermesi gereken yerde saklıydı. Şimdi yavaş yavaş fintechler ve ödeme kuruluşları bu konuda kendilerini ve iş modellerini evriltecekler" diye konuştu.

Uzaktan müşteri ediniminin, dijital bankacılık ve finansal hizmetlerde legonun eksik kalan parçası olduğunu belirten Adaca, bu parçanın da artık yerine oturuyor olmasının çok heyecan verici olduğunu söyledi. Bu konuda tüm sektörün hazırlıklarının tamamladığını kaydeden Adaca, uzaktan müşteri ediminin sisteme heyecan getireceğini sözlerine ekledi.

'Açık bankacılık işbirliği fırsatları yaratacak'

Açık bankacılık uygulamalarının çok heyecan verici olduğunu söyleyen Adaca, "Veri liberalleştiriliyor. Bu liberallik bu gün ölçek olarak çok küçük girişimler için bile bu olağanüstü veriye haiz olmak anlamına geliyor" diye konuştu. Adaca, DNA'sında finansal teknolojiler ekosistemi olan Aktif Bank'ın dijital müşteri edinimini ve açık bankacılığı bir tehdit değil işbirliği fırsatları yaratacak yeniler olduğunu sözlerine ekledi.

'UPT'nin dijital banka olması yönünde adımlar atacağız'

Aktif Bank'ın yatırım bankası lisansı ile hem kurumlara hem de bireylere yönelik mobil bankacılık, yerinde bankacılık temalı çok özel bir iş modeline sahip olduğunu belirten Adaca, iştirakleri UPT'nin ödeme kuruluşu lisanslarının kapsamını biraz daha artırarak, mobil uygulama üzerinde dijital bir banka olması yolunda adımlar atacaklarını ifade etti.

Önümüzdeki dönemde mevcut iş alanlarında büyüyeceklerinin belirten Adaca, KOBİ ve mikro işletmeler tarafına biraz daha odaklanacaklarının altını çizdi. Bireysel kredilerde çok uzman bir ekip olduklarını vurgulayan Adaca, "Bu alan bizim en güçlü kaslarımızdan biri. Sektörde en farklı şekillerde, en alternatif karar ağaçları ve skorlama ile kredi verme, dezavantajlı guruplara kredi ver kası bizde inanılmaz gelişmiş durumda" dedi.