Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülke varlıkları enflasyondaki yavaşlama ve büyümedeki ivmelenmeyle 2022 yılında yükselebilir ancak yükseliş 2022'nin ikinci yarısından sonra gerçekleşecek. Bu, Bloomberg'e görüş bildiren Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley ve JPMorgan'ın ortak fikri.

Uzmanlar ayrıca Çin hisse senedi piyasalarında ralli, Polonya, Çekya ve Macaristan gibi ülkelerin yerel tahvil piyasalarında da yükseliş bekliyor.

Bu yılın hikayesi tüketici fiyatlarındaki artış, Kovid-19 aşılaması ve Fed'in sıkılaşacağı beklentisiyle dolarda yaşanan artış olmuştu. Uzmanlar, bu sene daha olumlu faktörlerin gündeme gelebileceğini, şimdiden toparlanma emareleri görüldüğünü belirtiyor.

Hong Kong'taki JPMorgan Varlık Yönetimi'nde Kıdemli Asya Stratejisti olan Tai Hui 2021 yılında gelişmiş ülkelerin ekonomik büyüme anlamında gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha iyi performans gösterdiğini, bunun değişeceğini belirtti. Hui bazı ülkelerde artan aşılama oranlarına dikkat çekerken, tedarik zinciri sıkıntılarının da ılımlılaşabileceğini öngördü. Uzman ABD'de politika faizinin manşet enflasyonun altında kalmasının getiri arayışını derinleştireceğini öngördü.

MSCI Gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları bu sene yüzde 5'ten fazla düştü ve ABD Borsalarına kıyasla 2001'den beri en düşük seviyeden işlem gördü. Yerel tahvil piyasaları ise bu yıl 2015'ten beri en kötü yıllık performansı kaydetti.

Gelişen ülke ekonomileri pandemi öncesi gelişen ülkelere kıyasla 2.5 yüzde puan daha hızlı büyürken 2021'de bu fark 1.3 yüzde puana düştü. Uzmanlar pandemiyle mücadele için verilen teşviklerin az olmasının farkın kapanmasında etkili olduğunu söyledi.

23 ülkede faiz artışı

Bu yıl en az 23 gelişen ülkenin faiz artırması enflasyonda ılımlılaşmaya neden olabilir, hisse senedi ve tahvil piyasalarını destekleyebilir. Aynı zamanda Asya'da artan sevkiyatlar tedarik zinciri sıkıntılarının azaldığını gösteriyor. Bu durum da fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltabilir.

Gelişen piyasaların lehine olan bir durum da Çin'in gevşek para politikası duruşu. Emlak sektöründeki sıkıntıların gündeme damga vurduğu bir dönemde yetkililer ekonomiyi destekleme çabalarını hızlandırıyor. Son olarak bu ay bankalar 20 ayda ilk kez borçlanma maliyetlerini düşürdü.

Morgan Stanley'den Eric Zhang enflasyonun gelecek sene baz etkileriyle hem gelişen, hem gelişmekte olan ülkelerde gerileyeme başlayacağını belirtti, Çin hisse senedi piyasaları, Brezilya reali, Meksika pesosu , Rus rublesi gibi yüksek getirili para birimlerini tercih ettiklerini belirtti.

Goldman Sachs Döviz Birimi'nden Kamakshya Trivedi dengeleyici etkiler nedeniyle dolarda çok fazla düşüş beklemediklerini belirtti, Doğu Avrupa ve Çin hisse senetlerinin favorileri olduğunu bildirdi.

BNP Paribas'tan Jean-Charles Sambor Fed çok agresif sıkılaşmaya gider veya Çin emlak sektöründe sıkı politikalar uygularsa gelişen ülke varlıklarının daha da düşeceğini, ancak bu 2 senaryonun temel senaryo olmadığını vurguladı. Uzman Çin'de yüksek getirili tahviller, Polonya, Çekya ve Macaristan'da yerel tahvilleri öne çıkardıklarını belirtti.

Finisterre Capital Yatırım Birimi Müdürü Damien Buchet ise Çin'de politika gevşemesinin piyasalar için temel ekonomik göstergelerden daha önemli olacağını belirtti.

Bitcoin, piyasalardaki iyimser havayla birlikte S&P 500’ün rekor tazelemesine rağmen salı günü 49 bin dolara geriledi. ABD borsaları ve Bitcoin 2021 yılının büyük bir kısmında pozitif bir ilişki içerisindeydiler.

Haziran ayından bu yana hep aynı yönde hareket eden Bitcoin ve S&P 500, 6 ayın ardından ilk defa Aralık’ta ayrışmış oldu. Hazirandaki ayrışma sonrasında Bitcoin'in S&P 500 ile 30 günlük korelasyonu 7 Temmuz'da negatife dönmüştü.

Bitcoin 10 Kasım’da tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan art arda 5 hafta düşüş kaydederek 200 günlük hareketli ortalamasının sınırına gerilemişti. En büyük hacme sahip kripto para sonrasında finansal piyasaların genelindeki olumlu havayla beraber 51 bin doların üzerine tırmanarak iki haftanın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Çin piyasayı destekleyici hamlelerine devam ediyor.

Yıl sonuna doğru likidite ihtiyacının artmasıyla Çin Merkez Bankası bankacılık sistemine sunduğu kısa vadeli likiditeyi 2 ayın en yüksek seviyesine çıkardı.

Banka, sisteme yedi günlük ters repo enstrümanıyla nette 190 milyar yuan (29,5 milyar dolar) likidite sundu.

Ülkede kısa vadeli borçlanma maliyetlerine ilişkin göstergelerin yükselmesiyle bankalar arası piyasada likidite sıkışıklığı sinyalleri gelmişti. Çin Merkez Bankası bu sinyaller üzerine adım attı.

Hafta sonu destekleyici mesajlar gelmişti

Çin Merkez Bankası, hafta sonu para politikasının önümüzdeki dönemdeki yönü hakkında önemli açıklamalar yapmıştı.

Reel sektöre daha fazla destek verileceğinin altının çizildiği açıklamada Çin Merkez Bankası daha hedefli ve yol gösteren bir para politikası sözü vermişti.

Likidite düzenlemeleri ve belirli gruplara yönelik hedefli politikalara atıfta bulunan banka para politikası araçlarının miktarsal ve yapısal fonksiyonlarının “iyi bir şekilde” kullanılacağını açıkladı. Banka, son dönemde zorluklar yaşayan gayrimenkul sektöründe ise “sağlıklı büyümenin” sağlanmasını hedeflediklerini belirtmişti.

Hedge fonların diğer para birimlerine karşı uzun dolar pozisyonları Haziran 2019’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu yıl yüzde 5’e yakın yükseliş kaydederken Omikron varyantının ağır vakalara yol açmadığına dair çalışmalarla 1.192 seviyesinden 1.179’a kadar geriledi.

Emtia Vadeli İşlemler Takas Komisyonu’nun (CFTC) verilerine göre, hedge fonlar Ekim ayı sonundan beri uzun dolar pozisyonlarını üçte bir oranında azaltmışlardı. Yeni koronavirüs varyantının Fed’in faiz artırım takvimini erteleyebileceğine dair endişelerle fonların uzun dolar pozisyonlarını daha da azaltabileceği düşünülüyordu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık danışmanı Anthony Fauci ise araştırmaların yeni varyantın çok ağır semptomlara yol açmadığına işaret etmesine rağmen artan vakalardan dolayı hastanelerin dolabileceği uyarısında bulundu.

Altın fiyatları, ABD borsalarının yeniden günü rekor kapatması ve yatırımcıların küresel toparlanmaya odaklanmasıyla yatay bir seyir izliyor. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yatay seyirden dolayı dolar/TL’deki yükselişi takip ediyor.

S&P 500, enerji ve teknoloji hisselerinin öncülüğünde bu yıl 69 kez rekor tazeledi. Omikron varyantının daha hızlı yayılmasına rağmen ağır semptomlara yol açmadığını gösteren çalışmalar küresel toparlanmaya dair umutları da destekledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık danışmanı Anthony Fauci ise araştırmaların yeni varyantın çok ağır semptomlara yol açmadığına işaret etmesine rağmen artan vakalardan dolayı hastanelerin dolabileceği uyarısında bulundu.

Ons altın fiyatı

Geçen haftaya 1.800 dolar civarında başlayan ons altın, salı günü 1.785 dolara kadar geriledikten sonra yükselişe geçerek 1.805 doların üzerine tırmanmıştı. Değerli metal geçen haftayı yüzde 1’den fazla yükselişle kapattıktan sonra bu hafta 1.810 dolar civarında yatay bir seyir izliyor.

Gram altın fiyatı

Geçen haftaya dolar/TL’deki yükselişten destek bularak 1.000 TL'nin üzerinde başlayan gram altın, salı günü dolar kurundaki dalgalı seyri takip etmişti.

Gram altın perşembe günü dolar/TL'deki düşüşün yüzde 10'un üzerine çıkmasıyla 600 TL'nin altına kadar gerilemiş ama cuma günü yeniden 650 TL’nin üzerine çıkmıştı. Haftaya 638 TL’den başlayan gram altın, salı günü 677 TL civarında bulunuyor.