Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de enflasyon ekim ayında 31 yılın zirvesine yükseldi, ancak bazı uzmanlara göre fiyat artışlarında en kötüsü henüz görülmedi.

Tüketici fiyatlarının ekimde yüzde 6,2’ye yükselmesine neden olan sıcak konut piyasası ve küresel enerji krizi gibi faktörlerin yakın zamanda normale dönmesi beklenmiyor.

Fed enflasyondaki hızlanmayı “geçici” olarak değerlendirirken, ABD Başkanı Joe Biden devasa harcama paketlerini devreye sokmaya hazırlanıyor.

Wells Fargo & Co. Kıdemli Ekonomisti Sarah House, “Enflasyon tablosunun iyileşmeden önce iyice kötüleştiğini göreceğiz” dedi ve bahar aylarından önce bir rahatlama öngörmediğini belirtti.

ING: Fed kritik eşikte

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley, varlık alımlarını azaltmaya başlayan Fed’in “kritik bir eşiğe” gelmiş olabileceğini ve bu sürecin öngörülenden 3 ay önce, yani 2022’nin ilk çeyreğinde tamamlanabileceğini düşünüyor. “Ekonomi yüzde 6 büyürken, enflasyon yüzde 6 seviyesindeyken ve bu iki göstergede de herhangi bir ivme kaybı ya da düşüşe dair bir emare yokken ekonomiye teşvik vermek haklı görülebilir mi?” diyen Knightley, gelecek yılın sonuna kadar iki, hatta muhtemelen üç, 25 baz puanlık faiz artırımı bekliyor.

JPMorgan Chase & Co. ABD Başekonomisti Michael Ferolide varlık alımlarının azaltımının hızlandırılması kararının bir sonraki Fed toplantısında gündeme gelebileceğini öngördü. Ancak San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’e göre parasal sıkılaştırmanın hızlandırılacağını söylemek için erken. Allianz SE Baş Ekonomi Danışmanı ve Bloomberg Opinion yazarı Mohamed El-Erian, enflasyondaki yükselişi “geçici” diyerek küçümsemenin riskli olduğu uyarısını yaptı.