Advertisement
ENERJİ ABONE OL

EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkan Tancan, EPİAŞ’ın kurmayı amaçladığı iki yeni piyasanın faaliyete geçeceği tarih hakkında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Tancan Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede, Vadeli Elektrik Piyasası’nın (VEP) 1 Haziran'da faaliyete geçeceğini, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) sisteminin de aynı tarihte devreye gireceğini duyurdu. Tancan ayrıca, 2021'de 2020'ye göre yüzde 8'i aşan elektrik tüketimi olduğunu açıkladı.

"2023'e kadar yenilenebilir enerji payını %65’e çıkarmayı hedeflediyoruz"

2021’in son çeyreğinde Vadeli Gaz Piyasası’nı (VGP) da açmayı hedeflediklerini söyleyen Tancan, VGP’nin önemine ilişkin olarak, VGP ile piyasa katılımcılarının portföylerini daha esnek şekilde yönetebileceklerini söyledi. Tancan, yenilenebilir kaynaklarının toplam kurulu gücünün içindeki payının yüzde 52 olduğunu ve 2023'e kadar yenilenebilir enerji payını yüzde 65’e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Elektrik Piyasası Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nda (YEKDEM) destek fiyatlarının üç ayda bir güncelleneceğini belirten Tancan, YEKDEM'de destek fiyatlarıyla yenilenebilir enerji yatırımlarının devam edeceğini aktardı.

Tancan Türkiye’nin enerji piyasası hakkında şu ifadeleri kullandı, “Spot piyasalarda hacim olarak Avrupa'da en çok işlem yapan 4’üncü Borsayız. VEP ve VGP ile ürün çeşitliliğinde Avrupa ile aynı seviyeyi yakalayacağız. Büyüyen gaz piyasamız, yeni kontratlarda pazarlık gücümüzü artıracak.”.