Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

BLOOMBERG HT- ARAŞTIRMA

Vakıfbank, 2022 yılı ikinci çeyreğine ait bilançosunu Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi.

Vakıfbank, 2022 yılının ikinci çeyreğinde 7,02 milyar TL net dönem kârı ile piyasa beklentisi olan 6,6 milyar TL’nin üzerinde kâr elde etti. Böylece banka, yılın ilk 6 ayında net kârını 10 milyar TL’ye çıkardı. Geçen yılın ilk yarısında banka 1,4 milyar TL net dönem kârı elde etmişti.

Vakıfbank bu çeyrek 2 milyar TL ilave serbest karşılık ayırdı. Bankanın toplam serbest karşılıkları 4 milyar TL’ye ulaştı. 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 18,9 olan ortalama öz kaynak kârlılığı bu çeyrekte 17 puan artışla yüzde 36’ya yükseldi. Serbest karşılıklar hariç öz kaynak kârlılığı ise yüzde 46,3 oldu.

Krediler tarafındaki artış çeyreklik bazda yüzde 13 ile yılbaşındaki beklentilere paralel bir şekilde gerçekleşti. TL krediler yüzde 16 ile sektöre benzer bir şekilde büyürken, YP krediler yine yılbaşındaki beklentilere paralel bir şekilde yüzde 5 daraldı.

Bankanın net faiz marjı bu yılın ilk yarısında %5 seviyesine çıktı

Bankanın güçlü net faiz marjı performansı bu çeyrekte öne çıktı. Geçen yıl yüzde 2,80 olan net faiz marjı bu yılın ilk yarısında 220 baz puan artışla yüzde 5 seviyesine çıktı. Diğer taraftan, swap maliyetleri dâhil edilmemiş net faiz marjı ikinci çeyrekte yüzde 5,6 oldu. Çeyrek özelinde, dikkat çeken gelişmelerden birisi swap maliyetleri dahil edilmiş net faiz marjında oldu. Bankanın yılın ilk yarısındaki net faiz marjı, 2021 yılındaki yüzde 1,76 seviyesinden 291 baz puanlık bir artışla yüzde 4,67 seviyesine yükseldi.

TÜFE’ye endeksli kağıtların öz kaynaklara oranı yüzde 120 oldu. Bankanın TÜFE’ye endeksli menkul kıymet büyüklüğü ikinci çeyrekte 97 milyar TL olurken, geliri ise 12,7 milyar TL’ye çıktı.

Ücret ve komisyon gelir büyümesi devam eden bankada; yıllık ücret ve komisyon gelirleri yüzde 114, çeyreksel bazda ise yüzde 37,2 arttı. Banka yılın ikinci çeyreğinde 2 milyar 383 milyon TL net ücret komisyon geliri elde etti. Gelirlerin en büyük kısmı nakdi krediler ve ödeme sistemlerinden sağlandı.

Kur korumalı ve Dövize endeksli mevduatlar 129 milyar TL’ye yükseldi

Bankanın kur korumalı ve dövize endeksli mevduatları 129 milyar TL’ye çıkarken, sermaye rasyolarında ise bu çeyrekte sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 17,50’den yüzde 15,55’e geriledi. Bankanın ana sermaye rasyosu yüzde 13,68; çekirdek sermaye rasyosu ise yüzde 11,36 oldu.

Banka yönetimi yılbaşındaki beklentilerinden bazılarını aşağıdaki şekilde revize etti:

  • Ortalama öz kaynak kârlılığı rasyosundaki yüzde 18-19 seviyelerindeki beklentisini ilk yarı rasyosuna paralel,
  • Net faiz marjındaki yıllık 75-100 baz puanlık artış beklentisini ilk yarı rasyosuna paralel,
  • Net risk maliyeti rasyosundaki 150 baz puanlık beklentisi ilk yarı rasyosuna paralel,
  • Net ücret ve komisyon geliri artışı ilk yarıdaki yıllık artış oranının hafif altında revize edildi.