Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Vanguard'ın Toplam Uluslararası Hisse Senedi Endeks Fonu'ndan (VXUS) 25 Temmuz 2017'den beri çıkış olmadı.

Bloomberg'in derlediği verilere göre ABD hariç küresel hisselere yatırım yapan fondan, 2011'de işlem görmeye başladığından bu yana sadece dört gün net çıkış oldu. Bloomberg Intelligence'a (BI) göre bunlardan biri yeniden dengeleyici bir çıkış olup, ertesi gün varlıkların geri dönüşüyle tamamen telafi edildi.

CFRA Research'ten Todd Rosenbluth'a göre dikkat çeken bu istikrar, tipik Vanguard müşterisi finansal danışmanlar ve uzun vadeli yatırımcıların al ve tut mantığını yansıtıyor.

Çok düşük ücretleriyle tanınan dünyanın en büyük ikinci ETF ihraççısı, hisse senetlerinin rekor hızdaki ayı piyasasından yükselmesiyle -fonlarına yönelik net girişler yavaşlasa da- 2020'de 5.3 trilyon dolarlık sektöre hakim oldu.

Rosenbluth "Vanguard fonlarının yatırımcıları sabırlı olma eğiliminde ve satışın aksine yavaş yavaş pozisyon artırıyorlar. Bu Vanguard'dan çıkış olmadığı gerçeğinin simgesi." dedi ve Vanguard ürünlerinin taktik amaçlarla kullanılmadığını belirtti.

BI, ETF'den Temmuz 2017'den beri görülen az sayıdaki çıkışların bir defada bir veya iki hisse için. gerçekleşmesinin bir ayarlama olduğunu ve gerçek bir nakit kaybı olmadığını ifade ediyor.

VXUS fonu 2020'de 15.6 milyar dolar kaynak çekerek ABD hisse fonları liderliğinde dördüncü sıraya yerleşti. İlk üç sırada ise Vanguard'ın diğer iki fonu ve 149 milyar dolarlık Invesco QQQ Trust Series 1 ETF (QQQ) var.

Pfizer Inc. ve BioNTech SE'nin umut verici Kovid-19 aşı deneyleriyle ilgili haberlerin küresel ekonomik görünümü iyileştirmesi sonrasında Kasım ayında 459 milyon dolar ile fona rekor miktarda günlük giriş olmuştu. Hisse piyasasının dip gördüğü Mart ayından bu yana yüzde 60 civarında yükseliş kaydetti.

VUXS fonundaki varlıklar en az 10 ülkeden 7,500'ün üzerinde hisse senedinden oluşuyor. Vanguard'ın ETF'lerine bu yıl kabaca 200 milyar dolarlık giriş oldu.