Advertisement
HABERLER ABONE OL

Denizbank Dijital Bankacılık Grup Müdürü ve İnovasyon Komitesi Başkanı Gürhan Çam, günümüzde veririnin yeni petrol olduğunu ve dünyada çok yakında data savaşlarının görülmeye başlanacağını söyledi. BloombergHT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Çam, ABD ile Çin arasında data savaşının zaten görülmeye başlandığının altını çizdi. Konuşulan gelecek trendleri arasında üç konunun öne çıkacağını ifade eden Çam, bunlardan ilkinin 5G teknolojisi olacağını belirtti. 5G'nin işi farklı bir noktaya getireceğini ve data savaşlarını daha da hızlandıracağını söyleyen Çam, öne çıkacak diğer konuların ise sanal asistanlar ve data analytics olacağını söyledi.

 

"5G teknolojisinde de ABD ile Çin'in sürtüştüğüne şahit oluyoruz" diyen Gürhan Çam, bu teknolojinin kullanımıyla birlikte mboil ödemelerde de ciddi bir sıçrama yaşanacağını belirtti. Çin'in mobil ödemelerde 1 milyarı aşan kullanıcı sayısı ile ciddi anlamda işi farklı bir boyuta taşıdığını kaydeden Çam, Nordik ülkeleri ve İngiltere'nin de mobil ödemeler ve mobil cüzdan kullanımında önde giden ülkeler olduğunu söyledi.   

'TÜRKİYE'DE MOBİL ÖDEMELER % 37, MOBİL CÜZDAN YÜZDE 2'

Türkiye'de mobil ödemelerin yüzde 37'lerde olduğunu belirten Çam, mobil cüzdan kullanımının ise henüz yüzde 2 seviyelerde olduğunu, önümüzdeki dönemde bu oranını artılması için bütün sektöre görev düştüğünü ifade etti. Denizbank'ın mobil cüzdanı fastPay'in 2 milyon kullanıcısı olduğunu ve bu yıl bu rakamı 3 milyonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Çam,"Biz başından bu yana bu işi büyütürken hep aynı şeyi söyledik. 'Bu yolda tek başına yürümekten çok birlik olunmalı ve ekosistem büyütülmeli' dedik. Bugün fastPay'in en büyük mobil cüzdan olmasının arkasında da bu anlayış yatıyor. Biz iş ortaklarımızla iş modelleri yaratmaya çalışıyoruz. Galatasaray ile yaptığımız 'Nakitsiz stat' projesi de bunlardan bir tanesi. Bu işbirlikleri arttıkça ekosistem büyüyor aslında" değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRKİYE'NİN VERİSİ TÜRKİYE'DE KALACAK'

Galatasaray ile yapılan nakitsiz stat projesinin önümüzdeki dönemde diğer statlar ile de yapılmasının planlandığını kaydeden Çam, burada asıl amacın müşteriye fayda sağlamak olduğunu belirtti. Kredi kartı ile ödeme yapmanın ortalama 25 saniye sürdüğünü kaydeden Çam, fastPay ile bu sürenin 7 saniye olduğunu söyledi. Nakitsiz stat projesindeki elde edilen verilerin Galatasaray kulübü ile ortak değerlendirilerek taraftar yararına nasıl kullanılabileceğine beraber karar vereceklerini belirtti. Çam, burada en önemli konunun ise Türkiye'nin verisinin Türkiye'de kalması olduğunun altını çizdi.

'17 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE ENTEGRASTONLAR BİTMEK ÜZERE'

Yola çıkarken fastPay ile Türkiye'deki tüm belediyelerin ulaşım çözümleri için başladıklarını kaydeden Çam, "İstanbul ile başladık. 20 milyona yakın İstabul Kart'ın yükselemesini yapan ilk uygulama oldu fastPay. Ulaşım kartları konusunda 17 tane büyükşehir belediyesi ile entegrasyonlar bitmek üzere ve muhtemelen 2 hafta içinde hayat geçmiş olacak. Bu şehirlerde yaşayan vatandaşlarımızda istedikleri bankaının kredi kartı ile ya da nakit olarak fastPay'a yükleme yapabilcekler. Buradaki amaç bütün Türkiye'deki belediye çözümlerine fastPay'i ulaştırabilmek " diye konuştu.

'FASTPAY'İN YURTDIŞINDA DA OPERAYONLARI OLACAK'

fastPay'in kullanıcı sayısı ve işlem adetlerien bakıldığında artık küçük ölçekli banka  haline geldiğini söyleyen Çam, stratejilerinin içinde fastPay'i bir e-para kuruluşu olarak konumlamayı planladıklarını belirtti. Bununla ilgili başvuruların şuanda yürütüldüğünün kaydeden Çam, "fastPay'i Denizbank içinden çıkartıp farklı bir e-para kuruluşu haline getireceğiz. Böylece fastPay sektördeki diğer bankalar da görüşecek" dedi. Çam, şirketleştikten sonra fastPay'in yurtdışında da operasyonları olacağını sözlerine ekledi.