Advertisement

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelişmekte olan ülkelerin, Ukrayna tahılı için güvenli koridor anlaşmasından faydalanmadığına dair iddiaları rakamlarla desteklenmiyor.

Putin’in anlaşmayı “aldatıcı” olarak nitelemesine karşın 2 milyon tondan fazla tahılın önemli bir bölümü anlaşma kapsamında gelişen ülkelere ulaştı.

Putin, gemilerin en çok sayıda gittiği Türkiye dışarıda bırakıldığında “tahılın neredeyse tamamının” Avrupa Birliği ülkelerine gittiğini söylemişti. Birleşmiş Milletler verilerine göre Ukrayna’dan çıkan gemilerin taşıdığı yaklaşık 400 bin ton tarım ürünü Afrika’ya, 600 bin tondan fazlası ise Asya ve Ortadoğu’ya teslim edildi.

Ülkeler sıralamasında Mısır üçüncü sırada yer alırken, yakın zamanda Somali, Kenya ve Sudan’a da teslimatlar yapıldı. Ayrıca yine Birleşmiş Milletler’e göre dünyanın en büyük un nakliyecisi olan Türkiye, gelen tahılların bir kısmını öğütüp yeniden ihraç edebilir durumda.

Tartışmalı hale getirdi

Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in aracılık ettiği anlaşma küresel tahıl fiyatları ve gıda enflasyonunun düşmesinde yardımcı olmuştu. Putin’in son açıklamaları ise 120 gün süreli anlaşmanın geleceğini tartışmalı hale getirdi.

Avrupa Birliği ülkeleri mısır, buğday ve bitkisel yağın da olduğu teslimatların ton bazında üçte ikisini aldı. Ülkeler sıralamasında Türkiye’den sonra en fazla teslimat İspanya’ya yapıldı.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Bu girişim toptan seviyede küresel fiyatları düşürmeye yöneliktir. Dünya Gıda Programı kapsamında Etiyopya için Cibuti’ye Ukrayna tahılı teslim ediliyor. Yemen’e de teslimatlar yapılacak” dedi.

Rusya savaş başladığından bu yana büyük miktarlarda tahıl ihraç etti. Ancak mevsimin başlamasından itibaren taşımacılık şirketleri yaptırımların dolaylı etkisi olarak finansman ve lojistik sıkıntıları yaşadı.

Rus yetkililer bu hafta BM temsilcileri ile Cenevre’de Rus gıda ve gübre ticaretindeki sıkıntıları görüşmüştü.