Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Ödeme sistemleri devi Visa, İsveç merkezli açık bankacılık girişimi Tink’i yaklaşık 2 milyar dolara satın almayı planlıyor. Şirketler, anlaşmanın “inovasyon için güvenli ve güvenilir bir platform sağlayarak Avrupa’da açık bankacılığın benimsenmesini hızlandırmaya yardımcı olacağını” umuyor. İsveçli fintech Tink, finansal kurumların ve şirketlerin finansal verilerine dayalı olarak Avrupalı ​​tüketiciler ve işletmeler için özel finansal yönetim araçları, ürünleri ve hizmetleri oluşturmasına olanak tanıyor. Girişim, müşterilerin kendi uygulamalarından ve hizmetlerinden banka hesaplarına bağlanabilmeleri için tek bir API (Uygulama Programlama Arayüzü) sunuyor. Örneğin, hesap özetlerine erişmek, ödemeleri başlatmak, bankacılık bilgilerini almak ve bu verileri düzenli olarak yenilemek için Tink’in API’sinden yararlanılabiliniyor.

'Avrupa'lı tüketicilerin finansal hayatlarını daha güvenli hale getireceğiz'

Tink şu anda 3 bin 400’den fazla banka ve finans kurumuyla entegre olduğunu ve Avrupa çapında milyonlarca banka müşterisine ulaşmış durumda. Visa CEO’su Al Kelly’nin konuya yönelik açıklamaları şöyle: “Visa olarak Avrupa’nın açık bankacılık hedeflerini desteklemek, yeniliği teşvik etmek ve tüketicileri güçlendirmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız. Visa’nın ağ ağını ve Tink’in açık bankacılık yeteneklerini bir araya getirerek, Avrupalı ​​tüketicilere ve işletmelere finansal hayatlarını daha basit, güvenilir ve güvenli hale getirecek araçlarla artan değer sunacağız."

Tink CEO’su ve kurucu ortağı Daniel Kjellén ise yaptığı açıklamada; “Geçtiğimiz 10 yıl boyunca Tink’i Avrupa’da lider bir açık bankacılık platformu haline getirmek için durmaksızın çalıştık ve Tink’teki tüm ekibin birlikte yarattıklarından inanılmaz derecede gurur duyuyoruz. Visa’ya katılarak, daha hızlı hareket edebileceğiz ve her zamankinden daha geniş kesime ulaşabileceğiz. Visa, Tink’in yolculuğunun bir sonraki aşaması için mükemmel bir ortak ve bunun çalışanlarımıza, müşterilerimize ve finansal hizmetlerin geleceğine ne getireceği konusunda inanılmaz heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.

Visa’nın Tink ile yaptığı anlaşma, ödeme devinin geçtiğimiz yıl 5,3 milyar dolar değerindeki Plaid satın alımının düzenleyici engellere takılmasının ardından geldi. Tıpkı Plaid anlaşmasında olduğu gibi Tink ile yapılan anlaşma da düzenleyici onaya tabi olacak.