Vodafone Türkiye CEO'su Aksoy: Veri merkezini ilk çeyrekte açacağız
-
Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy "2026 yılının ilk çeyreğinde 100 milyon doları aşkın yatırım yaptığımız İzmir'de Ege Bölgesi'nin en büyük veri merkezini açıyoruz" dedi.
-
Bloomberg HT'ye özel bir söyleşi veren Aksoy, "İnternet hızı konusunda iyi durumda değildik. Mobilde 68'inci, sabit geniş bantta ilk 100'de değiliz. 5G ile beraber mobilde hızımız çok yukarılara çıkacak" ifadelerini kullandı.
DİLAN ERDEMİR
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, şirketin 2025 yılı performansı ve 2026 hedeflerini paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantısında Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulundu. Aksoy, Vodafone Türkiye olarak bugüne kadar Türkiye’ye 480 milyar TL reel yatırım yaparak Cumhuriyet tarihinin en fazla uluslararası doğrudan yatırımını yapan iki şirketten biri olduklarını kaydetti.
“64 milyar lirayı aşan bir servis gelirimiz oldu”
Aksoy 2025 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede “Mali yılımız 1 Nisan’da başlamıştı. 1 Nisan’dan 1 Ekim’e kadar olan 6 aylık dönemi değerlendirdiğimizde geçtiğimiz yıla göre güzel bir büyüme rakamıyla kapattık yılı. 64 milyar lirayı aşan bir servis gelirimiz oldu. 6 aylık dönemde. Gelir büyümesiyle yatırımlarımızın da büyüdüğü bir yıl oldu. Vodafone Türkiye olarak bugüne kadar Türkiye’ye 480 milyar TL reel yatırım yaptık. Bu rakamla beraber Cumhuriyet tarihinde Türkiye’ye en fazla uluslararası doğrudan yatırım yapan iki şirketten biriyiz. Yatırımlarımızı artırdığımız bir yıl oldu. Geçtiğimiz yıl mobil altyapısına en fazla yatırım yapan operatör olduk. Bu durum finansal sonuçlarımız pozitif yansıdığı gibi müşteri deneyimine de olumlu yansıdı. Hem müşteri deneyiminin iyileştiği hem finansallarımızın kuvvetlendiği hem de yatırımlarımızın rekor seviyeye çıktığı bir yıl oldu 2025 yılı” dedi.
“100 milyon dolarlık yatırım yaptığımız veri merkezini ilk çeyrekte açacağız”
2026 yılında odaklarının yatırım ve müşteri deneyimlerini iyileştirme olacağını kaydeden Engin Aksoy, “5G ihalesi 2025 yılında hem bizim için hem Türkiye için bir dönüm noktasıydı. 5G sadece bir ihale değil. İhale öncesi hazırlıklar ve ihale sonrası hazırlıklarla kuvvetli bir lansman yapacağız. Vodafone grubu içerisinde ne büyük lansmanı Türkiye’de yapacağız. 81 ilin tamamında 5 G hizmetini müşterilerimize vereceğiz. 2026 yılı aynı zamanda Vodafone’nun Türkiye’deki 20. yılı ve 20. yılımızı 5G ile birlikte kutlayacağız. 2026 5G lansman yılı olacağı için yatırımlarımızı büyüterek devam edeceğiz. Müşteri deneyimi en öncelikli konumuz. Müşterilerimiz bize erişebilme, altyapıya erişebilme konusunda oldukça iyileşen bir performans var. 2026’da da odağımız yatırımlarımız ve müşteri deneyimini iyileştirmek olacak. Türkiye’deki yatırımlarımızdan memnunuz ve büyüme hedefimizle yola devam ediyoruz. 2026 yılının ilk çeyreğinde İzmir’de Ege Bölgesi’nin en büyük veri merkezini açıyoruz. Damac ile ortak oalrak 100 milyon doları aşkın bir yatırım yaptığımız veri merkezini ilk çeyrekte açacağız” ifadelerine yer verdi.
“Maalesef fiber altyapı konusunda monopol bir yapı var”
Aksoy şöyle devam etti: Altyapı tarafında en önemli iki eksiğimiz mobilde 5G, sabit geniş bantta da fiber altyapıydı. 5G lansmanıyla beraber mobildeki altyapı eksikliğinin önemli ölçüde tamamlanacağını, 1-2 yıl içerisinde de oldukça iyi bir duruma geleceğimizi düşünüyoruz. Türkiye zaten mobil kapsama tarafında Avrupa’nın en iyi ülkelerinden biri ancak internet hızı konusunda iyi durumda değildik. 68’nciyiz mobilde. Sabit geniş bantta ilk 100’de değiliz. 5G ile beraber hızda da yerimiz çok yukarılara çıkacak mobil tarafta. Sabit geniş bantta fiber altyapının yaygınlaşması lazım. Altyapıyı güçlendirmemiz önemli. Maalesef fiber altyapı konusunda monopol bir yapı var. Dolayısıyla o tarafta Vodafone Türkiye olarak bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Orada yatırımları tek bir şirket yapıyor. Ancak mobil tarafta Türkiye’de oldukça iyi bir duruma geleceğimizi söyleyebilirim