Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yeni stratejisini açıklamasının yankıları sürüyor.

Bundesbank Başkanı ve AMB Yönetim Konseyi Üyesi Jens Weidmann Avrupa Merkez Bankası'nın daha yüksek veya daha alçak enflasyon oranına ulaşmaya çabalamayacağını belirtti.

Stratejinin açıklanması sonrası AMB’nin Fed gibi ekonomik zayıflık yaşanan dönemlerde otomatik olarak hedef üstü enflasyona izin verip vermeyeceği tartışma konusu olmuştu.

AMB stratejisini yorumlayan Weidmann “Daha düşük ve daha yüksek faizler için uğraşmıyoruz. Benim için önemli olan budur” değerlendirmesini yaptı.

AMB'nin yeni stratejisinin geleceğe yönelik planları içerdiğini belirten Weidmann, AMB'nin politikasını geçmişe bağlı olarak şekillendirmeyeceğini söyledi.

Weidmann, AMB'nin iklim değişikliği tehdidini değerlendirmesinin de doğru bir hamle olduğunu ifade etti.

AMB'nin yeni stratejisinde simetrik enflasyon hedefi

AMB, yeni stratejisinde enflasyon hedefinin yüzde 2'ye yükseleceğini teyit etti ve orta vadede simetrik yüzde 2 hedefi kabul edildi. Strateji değerlendirmesine göre AMB geçici sürede ılımlı düzeyde enflasyon hedefinin üzerine çıkabilecek.

AMB'den yapılan açıklamada “hedefin simetrik olmasının negatif ve pozitif sapmaların eşit derecede istenmediği anlamına geldiği” belirtildi. AMB enflasyon hesaplamasına ev sahiplerinin oturduğu konut maliyetlerinin de dahil edilmesini önerdi.

Yeni stratejinin açıklanmasından sonra basın mensuplarının önüne çıkan AMB Başkanı Christine Lagarde yeni stratejinin oybirliğiyle kabul edildiğini açıkladı. Lagarde yeni stratejinin net, iletişiminin yapılmasının da kolay olduğunu belirtti.

Lagarde basın toplantısında “Fed gibi ortalama enflasyon hedeflemesi yapıyor muyuz? Bunun cevabı hayır” dedi.