Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yabancıya konut satışındaki değerleme sisteminde yaşanan sorunlar devam ediyor.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal 20 Eylül’den bu yana 1,8 milyar TL kaybın olduğunu söyledi.

Akbal, çözüm noktasında acil bir adım atılmazsa, önümüzdeki 2-3 ay içinde satışların hızla düşeceğine dikkat çerekerek, “Önümüzdeki yıl için 50 bin rakamı hayal oldu 30 binleri görebilirsek bu büyük bir başarıdır. Bu durumun çözüleceğine inanıyorum.”

20 Eylül'de uygulamaya giren düzenleme ile yabancılara gayrimenkul satışında hileli fiyatlandırmaları engellemek için inşaat ve gayrimenkul firmalarının istedikleri değerleme şirketi ile çalışması uygulamasına son verilmiş ve değerlemeyi yapacak uzmanlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden otomatik olarak atanmaya başlamıştı.

Konuya ilişkin SPK, Tapu Kadastro ve sektörün STK’larının katılımıyla oluşan bir komisyon kurulmuştu.

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talimatı verdi”

Akbal, uygulamanın çıkış nedeni olan “hileli rapor düzenlenmesinin engellenmesi” adına GİGDER olarak alternatif yeni çözümler geliştirdiklerini, bunları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de paylaştıklarını söyledi.

Akbal "Kurduğumuz komisyonun genelge yayınlama gibi bir yetkisi yok. Biz Bakanlık ile de görüştük. Sayın Bakan Murat Kurum, konunun çözülmesi adına talimatı verdi." dedi.