Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Dijitalleşen dünyada müşterilerin bankalar ile yaşadığı her deneyimin sade ama etkili olmasının kritik önem taşıdığını belirten Akbank Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, bunu sağlayabilmek için de güçlü analitik yetkinlikler ile müşterilerin banka ile her temas anını daha anlamlı hale getirmek gerektiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Yüce, "Müşterilerimiz için “hiper-kişiselleştirilmiş”, finansal hayatlarını gerçekten kolaylaştıracak içerikler ve manalı öneriler üretmek için yapay zekayı kullanmak kaçınılmaz" dedi. Yüce, yapay zekanın aslında kitlesel ölçekte kişiselleştirilmiş anlam üretmek için kullanılan dijitalleşmenin arkasındaki motor olduğunu sözlerine ekledi.

'210 farklı süreçte yapay zeka asistanı müşteriye yardımcı oluyor'

Akbank’taki yapay zeka çalışmalarından örnekler veren Yüce, tüm etkileşim kanallarında kullanılan, müşterilere en doğru teklifleri oluşturmak için veri ile beslenen Finansal Zeka (FİZ) olarak adlandırdıkları gelişmiş bir satış ve öneri aklına sahip olduklarını söyledi. FİZ'in yaklaşık 2 bin değişken üzerine kurulu 100'den fazla modeli olduğunu belirten Yüce, "FİZ ile aktif müşterilerimizin yüzde 85'i için teklifler üretip sunuyoruz" dedi. Akbank Mobil’de yapay zeka ile destekli özel bir iletişim alanı vasıtasıyla 2019 Eylül’den bu yana kişiselleştirilmiş içerikler sunduklarını kaydeden Yüce, "Geldiğimiz noktada ayda 25 milyondan fazla tamamen kişiye özel akıllı finansal içgörüler, ipuçları ve bununla birlikte çözüm önerileri de veriyoruz. Müşteri özelinde ürettiğimiz bu iç görüler yüzde 85’in üzerinde beğeni oranına sahip" dedi. Yüce, müşterilerinin Akbank Mobil içinden ulaşarak finansal işlem yapabileceği, merak ettiği soruların cevabını bulabildiği Akbank Asistan da yapay zeka ile çalıştığını ve 210 farklı süreçte müşterilere yardımcı olabilme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.

'Müşterileri için en iyi deneyimi sunan bankalar kazanacak'

1 Mayıs'ta hayata geçen dijitalden müşteri olma imkanı ile birlikte sektörde yeni bir dönem başladığının altını çizen Yüce, "Bu, bankacılık sektörünü temelden etkileyecek bir yenilik. Artık bir bankanın müşterisi olmak ve banka değiştirmek hiç olmadığı kadar kolay. Akbank olarak dijitalden müşteri olma hizmetimizi tüm sistemlerimiz, altyapımız, mobil uygulamamız ve ekiplerimiz ile uzun zamandır üzerinde yoğun şekilde çalışarak hazırladık. Böyle bir ortamda müşterileri için en iyi deneyimi sunan bankaların kazanacağını düşünüyorum. Bu gelişme müşterilerin yararına olacak. Ayrıca finansal kapsayıcılığın artışına da imkan verecek. 3-4 haftalık süreçte müşterilerimizin ilgisi oldukça yoğun. Heyecanlı bir döneme iyi başladık" diye konuştu.