Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed’in iki bölgesel başkanı, geçen yıl ABD merkez bankası Kovid-19 ile mücadele ederken, hisse senedi işlemlerinin utanç verici bir şekilde açığa çıkmasının ardından emekliye ayrılıyor.

Fed’in 100 yıldan uzun tarihinde daha önce benzeri görülmemiş bu gelişmede, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Pazartesi günü ayrı ayrı yaptıkları açıklamada görevi bırakma planlarını duyurdu. Rosengren görevden bu hafta, Kaplan ise 8 Ekim’de ayrılacak.

Kaplan, Dallas Fed’den tarafından e-posta yoluyla yapılan açıklamada, “Ne yazık ki, mali ifşaatıma ilişkin son dönemdeki odaklanma, Fed’in yaşamsal önemdeki görevini icra etmesinde dikkat dağınıklığı yaratma riski taşıyor. Bu nedenle emeklilik kararı aldım” dedi.

Rosengren ise, sağlık nedenlerinden dolayı erken emeklilik kararı aldığını ve Haziran 2020’den bu yana böbrek nakli için hak sahibi olduğunu söyledi.

Kişisel portföyleri dolayısıyla eleştiriliyorlardı

Hem Kaplan hem de Rosengren son birkaç haftadır, son dönemde açıklanan 2020 finansal durum bildirimlerinin, Fed pandemi krizi sırasında piyasalara aktif bir şekilde destek sağlarken, finansal varlıkları ellerinde tuttuklarını ve işlem yaptıklarını göstermesinin ardından eleştirilerle karşılaşıyordu. Fed başkanlarının finansal durum açıklamaları yaygın bir şekilde olası çıkar çatışması eleştirilerini getirmişti.

Altı yıldır Dallas Fed’in başında bulunan Kaplan daha önce Goldman Sachs Group Inc.’de üst düzey yöneticilik yapmış ve her yıl birkaç kez 1 milyon doların üzerinde işlem yapmıştı. Her iki Fed başkanı bu ayın başında yaptıkları açıklamada, Fed’in kurallarına ve ahlaki değerlerine aykırı davranmamalarına karşın, 30 Eylül’e kadar tüm bireysel hisse senedi varlıklarını satacaklarını duyurmuşlardı.

Powell denetim talimatı vermişti

Finansal durum açıklamaları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın, Fed çalışanlarının, merkez bankasının kıdemli yetkililerinin finansal varlıklarına ve faaliyetlerine ilişkin iç etik kurallarına yeni bir bakışa sahip olacakları şeklinde bir duyuru yapmasına neden oldu.

Powell, 22 Eylül’deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında sonra düzenlediği basın toplantısında bu işlemler hakkında gelen soruya verdiği yanıtta, konuya ilişkin hayal kırıklığını gizlemedi.

Fed Başkanı, “FOMC’de hiç kimse bu durumdan, bu sorularla karşılaşmaktan hoşnut değil. Çok ama çok ciddiye alınacak bir durum. Zamanla konuyu ele alma ve gerekeni yapma konusunda kararlıyım ” dedi.

Dallas Fed’de şimdi başkan yardımcılığı görevini yürüten Meredith Black emekliliğini erteleyecek ve başkanlığa vekalet edecek. Boston Fed’de ise, bankanın ilk başkan yardımcısı ve operasyon direktörü Kenneth Montgomery, Rosengren’in halefi seçilene kadar başkan vekili olarak görev alacak.