Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen sene Trump hükümeti döneminde Çin ile imzalanan ticaret anlaşması konusunda şüpheleri bulunduğunu belirtirken bu Biden yönetiminden anlaşmayla ilgili yapılan ilk detaylı açıklama oldu.

New York Times’a verdiği bir röportajda “Benim görüşüm Çin’e uygulanan vergilerin çok da düşünülmeden koyulduğu yönünde. Gümrük tarifeleri tüketicilere koyulan vergilerdir. Birçok konuda koyulan vergilerin Amerikalı tüketicilere zarar verdiğini görüyoruz” diyen Yellen, önceki yönetim tarafından imzalanan anlaşmanın Çin ile olan sorunlara çözüm getirmediğinin altını çizdi.

2020’nin Ocak ayında imzalanan anlaşma Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşının verdiği zararları azaltmayı hedefliyordu fakat imzalandıktan 18 ay sonra iki taraf da ithalat için daha fazla gümrük vergisi ödüyor.

Çin hükümeti anlaşmanın belirli kısıımlarından memnun görünüyordu. Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng geçen hafta “Anlaşmanın ilk aşaması Çin, ABD ve tüm dünya için iyi” demişti. Fakat Yellen’ın açıklamalarından önce de Çin’de anlaşmanın geleceğiyle ilgili iyimser bir hava yoktu.

Eski bir diplomat ve ticaret yetkilisi olan Zhou Şaoming, anlaşmayla ilgili yazdığı bir yazıda “Ticaret tarafındaki sakinlik bir zaferden ziyade fırtınaya işaret ediyor. Biden yönetimi Çin’e karşı tutumunu hala gözden geçiriyor ama bu yılın geri kalanında daha kararlı ve agresif bir duruş sergileyebilir” dedi.

Donald Trump anlaşmayla birlikte ABD’nin Çin’e karşı verdiği ticaret açığını kapatmayı hedefliyordu.