Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Biden yönetiminin ekonomiye 1,9 trilyon dolarlık pandemi yardımı sağladığı bir dönemde ABD’nin enflasyon risklerinin yönetilebilir olduğunu, tam istihdama dönüşün ise ufukta gözüktüğünü söyledi.

Hafta sonu ABC televizyonunda bir programa katılan Yellen “Enflasyon riski var mı? Küçük bir risk söz konusu ve bence bu risk yönetilebilir” ifadelerini kullandı. Yellen, Kovid-19 salgınının ABD’ye yayılmasıyla birlikte düşüş yaşanan bazı fiyatlarda toparlanma yaşandığını ancak bunun geçici bir fiyat hareketi olduğunu söyledi.

Servet vergisinde henüz karar yok

Yellen’a Biden’ın “altyapı harcamalarını artırma” sözü hatırlatılarak bu harcama için Demokrat senatörler Elizabeth Warren ve Bernie Sanders’ın önerdiği gibi servet vergisi ile finansman modelinin gündeme gelip gelmeyeceği soruldu. Yellen soruya “Henüz karar vermedik” yanıtını verdi. Yellen Biden’ın kurumlar vergisi ile sermaye, temettü kazançlarına verginin de aralarında olduğu seçim kampanyası vaatlerinin servet vergisine benzer etki yaratacağını söyledi.

Eski Hazine Bakanı'ndan paket eleştirisi

Biden’ın Perşembe günü imzaladığı teşvik paketinin boyutuna Cumhuriyetçiler kadar Demokrat olarak bilinen bazı ekonomistler de karşı çıktı. Bu ekonomistlerden olan eski Hazine bakanı Lawrence Summers Pazar günü CNN’e katıldığı yayında “Eğer küvete gereğinden fazla su koyarsanız taşar. Biz gereğinden fazla su koymaya çalışıyoruz” sözleriyle pakete yönelik eleştirisini sürdürdü.
Yellen ise düşük faiz döneminde mali sürdürülebilirlik görüşlerinin değiştiğini belirterek “Uzun vadede bütçe açıklarını kontrol altına almamız gerekecek” yorumunu yaptı.