Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yeterli koronavirüs teşvik paketinin hayata geçirilmesi durumunda ülkesinin 2022 yılında tam istihdama dönebileceğini, aksi takdirde istihdamda ve ekonomide yavaş toparlanmayı riske edeceğini söyledi. CBS’e röportaj veren Yellen “İstihdam piyasasında dengenin kaybolmasından korkuyorum” açıklamasını yaptı.

Yellen düşük maaşlı çalışanların, azınlıkların ve kadınların uzayan ekonomik yavaşlamadan en çok zararı görecek gruplar olacağını dile getirdi. Yellen “İstihdam piyasasında dipsiz bir kuyudayız. Almamız gereken çok yol var” ifadelerini kullandı.

Yellen CNN’e verdiği demeçte yetersiz bir destek paketi durumunda istihdam piyasasının toparlanmasının 2025’e kadar
sarkabileceğini belirtti. Yellen, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin doğrudan istihdama yönelik olmadığını kabul etse de “Harcama paketi çalışan talebi yaratacaktır” dedi.

Geçen hafta eski Hazine Bakanı Larry Summers Washington Post’ta yayımlanan yazısında, Biden’ın kurtarma paketinin aşırı büyük olduğunu ve enflasyon dahil olmak üzere “büyük riskler” taşıdığını yazdı. Yellen, ise bu eleştiriye yetersiz bir paket karşısında ekonomik risklerin çok daha büyük olabileceğine vurgu yaparak yanıt verdi.

Yellen “Eğer enflasyon sorun olursa enflasyon riskiyle mücadele edecek araçlara sahibiz. Hazine Bakanı olarak ekonomiye yönelik tüm riskleri düşünmek zorundayım” dedi.