Advertisement

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin tüm dünya için gıda güvenliği sorunlarını şiddetlendirerek küresel bir kriz yarattığını söyledi.

Yellen Pazartesi günü Varşova’da yaptığı açıklamada “Savaşın Ukrayna'nın ötesinde bir etkisi var ve bu çok endişelendiğimiz bir durum. Korkarım ki elimizde gerçekten küresel bir kriz var” dedi.

Pazartesi günü, Hindistan'ın ihracatı kısıtlama hamlesinden sonra değişim limitiyle buğdayın rekor yüksek seviyeye yakın fiyatlanması Ukrayna'daki çatışmanın ortasında küresel arzın ne kadar sıkı olduğunu ortaya koyuyor.

Bu hafta sonuna doğru Almanya’da ülkelerin maliye bakanları ve merkez banka yetkilileriyle G-7 toplantısına katılacak olan Yellen, yetkililerin gıda güvenliğine yönelik bir eylem planı yayınlayacaklarını söyledi ve ‘’Plan ani artışlar yaşanması durumunda destek sağlayabileceğimiz yöntemleri içerecek” dedi.

“Polonya hükümeti ve diğer komşu ülkelerin, Ukrayna’nın buğday ve emtia gibi küresel piyasaların ciddi şekilde ihtiyacı olan ve Odessa başta olmak üzere birçok limana uygulanan abluka nedeniyle gerçekleştirilmesi oldukça zorlaşan tarım ihracatına temel olan yardımlarını takdirle karşılıyoruz” diyen Yellen, “ABD’nin taahhüt ettiği, Ukrayna için 40 milyar dolar ve gıda güvenliği için 5 milyar dolar senatoda gerekli onay süreçlerinden geçiyor. İhtiyaç olan yere gerekli yardımın ulaşacağından emin olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.