Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hande Berktan

Gündem Teknoloji konuğu Kuika ve System Optima YKB.Süreyya Ciliv ‘’Türkiye’de KOBİ’lerin ve sanayicilerin küresel anlamda rekabet üstünlüğü sağlayabilmeleri adına hızla 5G’ye geçilmesi gerek.Diğer yanda ekonomik şartların zorlaştığı bu dönem, verimlilik sağlayan optimizasyon teknolojilerine yatırım yapan şirketler verimlilik ve karlılıkları koruyabilecek’’ dedi

"Küresel rekabet üstünlüğü için 5G'ye geçiş hızlanmalı’’

Kuika YKB.Ciliv ‘’Yeni dünyada mobil ve bulutun önem kazanacağını öngörmüştüm.Bu gerçekleşti.Küçük bilgisayarlar heryerde.Artık sensörler heryerden bilgi aktarıyor ve bu bilgi, analiz edilip müşteriye fayda, oluşan soruna çözüm sağlıyor.Yapay zeka, makine öğrenmesi bu matematik üzerine çalışıyor.Diğer yanda Türkiye biran önce 5G’ye geçişi hızlandırmalı.Heryerde hızlı çalışan mobil genişbant KOBİ ve sanayicilerin küresel rekabet üstünlüğü sağlaması için gerekli.Bilgi, küçük bilgisayarlardan buluta akıyor ve bu bilgi optimizasyon, ileri matematik kullanılarak müşteriye üstün hizmet sunuyor.Bunun en iyi örneklerinden biri Amazon. Amazon 250 ile 300milyon müşteriyi kendilerinden daha iyi tanır hale geldi. Müşterinin ne istediğini çok iyi bilir hale geldi ve ona göre istediği ürünü öneriyor’’dedi.

"Pandemi biotek yatırımlarının önünü açtı"

Gelişen alanları ‘’Pandemi nedeniyle ekonominin darboğazdan geçtiği bu dönem şirketlerin tedarik zincirlerini en hızlı şekilde çalıştırmaları için optimizasyon teknolojisinden yararlanmaları gerek.Bir diğer yatırım alanının ise sağlık sektöründe olacağına inanıyorum.Hastane yatırımlarından ziyade dünya genelinde sağlık sorunları ve pandemilere karşı ilaç geliştiren bir ekosistem kurulmalı.İlaç çalışmaları ülke genelinde desteklenmeli.Biotek yatırımları dünya genelinde hızlanarak artacak’’ şeklinde özetledi.

Süreyya Ciliv yatırımlarına dair ‘’Türkiye’de üret dünyaya sat ilkesine inanıyorum.Girişimcilik artık heryerde.Sadece küçük, orta boy değil büyük şirketlerin içinde de başarılı girişimcilik hikayeleri çıkıyor. Dış pazarlardaki müşterilere odaklanılmalı. Finans alanında optimizasyon teknolojisiyle verimlilik sağlayan optimizasyon teknoloji geliştiren System Optima şirketine yatırım yaptım.Çok güçlü teknik danışman ekibimiz var.Ayrıca yazılım sürecini hızlandıran robot yazılım geliştiren Kuika firmasının da kurucu başkanıyım.Müşterilere istedikleri yazılımları üretiyoruz ve müşterinin ihtiyacına göre geliştiriyoruz. Diğer yanda metabolik hastalıkların çözümünde ilaç geliştiren bir biotek firmasına yatırım yaptım. Sağlık konusunda çözüm bekleyen birçok sorun var ve pandemi de bu sorunların katlanmasına neden oldu. Dolayısıyla bu alanda büyük bir pazar potansiyeli görüyorum.Türkiye’de ilim, bilim yoluna odaklanarak pandeminin tahribatını enaza indirip, ekonomik refah düzeyini artırabilir’’ açıklamasını yaptı.