Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan Ekonomist İsmet Gergerli, Türkiye’nin kalkınması için üretimin ve ihracatın artırılması ve bunları desteklemek için de mutlaka yatırım ikliminin cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Gergerli değerlendirmesinde," Türkiye Kalkınma Modelinde üretimin ve istihdamın artırılarak ihracatın desteklenmesi yeni hükümet politikasının merkezinde yer alıyor. Bu anlamda hem Para Politikasında hem Maliye Politikasında önemli düzenlemeler yapıldı.” dedi.

Türkiye’nin Ekonomi Kalkınma Modeli’ne değinen Gergerli sözlerine şöyle devam etti:

“Yıllardır özellikle benim bankacılık geçmişimde uzmanlaştığım alan olan KOBİ’lerin üretim, istihdam ve ihracatta önemini vurguladığımız bir tarih var. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin Ekonomi Kalkınma Modeli’nde yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı önceleyen yeni ekonomi setinin bence çok doğru olduğunu söylemek mümkün.

Özellikle geçmiş yıllarda konuştuğumuz cari açık probleminin de bu bağlamda olumlu sonuçlarını alabileceğimizi öngörüyoruz. Nitekim son 2 ayda dış ticaret açığının enerjiyi hariç tuttuğunuzda kapandığını ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 100’ü aştığını görüyoruz. Üretimi ve ihracatı destekleyen bu modelin bankacılık sektörü bağlamında da konuşulması gerektiğini düşünüyorum.”

"Uzun vadeli kredilerde faiz oranı şirketlerin risk notlarıyla alakalı"

Üç aydan uzun vadeli kredilerde faiz oranlarının yüzde 20-25 aralığında seyrettiği eleştirilerine de değinen Gergerli şu ifadeleri kullandı:

"Hem bankacılık sektörüyle hem reel sektörle çok yakın temas içindeyiz ve sürekli konuşuyoruz. Başta kamu bankalarımız olmak üzere Merkez Bankası’nın politika faizinin geldiği seviyeyi takip ettiklerini görebiliyoruz. Firmalarımızın kredi rating notlarına bağlı olarak yani risk notlarına bağlı olarak çok cazip faiz oranlarıyla kredi kullanabilmeleri mümkünken rating notları görece daha kötü olan firmaların geçmişte de bugün de krediye erişimi hem daha zor hem de daha maliyetli olmakta.

Örnek vermek gerekirse, şu anda rating notu iyi olan işletmelerin ölçeğine bağlı olarak ya da ticari kurumsal segmentteki işletmelerin yüzde 15-17 bandında çok rahat kredi alabildiklerini görüyoruz."