Advertisement
HABERLER ABONE OL

Merkez bankaları, bu hafta yatırımcıların dikkatini çekmek için ticari müzakerecileri ile rekabet edecek. Fed ve Avrupa Merkez Bankası, yılın son para politikası kararını sırasıyla Çarşamba ve Perşembe açıklayacak.

Her ikisinin de faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi bekleniyor. Christine Lagarde AMB'nin başkanı olduğundan bu yana ilk toplantısını gerçekleştirecek.

ABD yönetimi, Çin'e getirdiği yüzde 10'luk ilave gümrük vergisi uygulamasını, bazı bilişim-teknoloji ürünleri için 15 Aralık tarihine kadar ertelediğini açıklamıştı. Başkan Donald Trump'ın söylemleri yumuşadı ama görüşmeler halen devam etmekte.

Küresel pazarlar büyük ölçüde ABD-Çin arasında muhtemel anlaşmayı fiyatlandırdılar ve ekonomistler bu anlaşmanın gerçekleşmesi ile küresel büyüme tahminlerinin başarılı olacağını düşünüyor. Dolayısıyla 15 Aralık'tan önce bir anlaşma olmaması veya görevlerin ertelenmesi durumunda, bazı hayal kırıklıkları olacaktır.

12 Aralık'ta Avrupa Birliği'nden ayrılma konusundaki çıkmazdan kurtulmak için teorik olarak adlandırılan bir İngiltere seçimi var.

Fed, yavaşlama, ticari gerilimler, dalgalı piyasalar ve Trump’ın baskısı nedeniyle bu yıl faiz oranlarını üç kez düşürdükten sonra bu hafta sabit tutmaya hazırlanıyor.

Lagarde’ın ECB başkanı olarak ilk para politikası kararının mevcut duruşta bir kaymaya neden olmaması bekleniyor. Bu toplantı, önümüzdeki on yıl boyunca Euro'yu yönetecek olan Lagerde'ın liderlik tarzını ölçmek için bir fırsat olacak ve yakından izlenecek.