Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Dijital varlık dünyasının en popüler kripto paralarının birçoğu için favori blockchain altyapısının Ethereum olmasına karşın, uygulama geliştiricilerin ilgisini çeken yeni nesil bir ağ mevcut.

Outlier Ventures'ın yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre Ethereum'un kurucu ortağı Gavin Wood tarafından oluşturulan Polkadot, tüm önemli kripto protokolleri arasında en fazla aktif geliştirici artışını kaydeden platform oldu. Rapora göre Bitcoin ile Ethereum'a yönelik geliştirici ilgisi azalırken, Polkadot üzerindeki aktif aylık geliştirici sayısı Mayıs'ta sona eren 12 ayda yüzde 44 arttı.

Kripto araştırma şirketi Messari'nin analisti Wilson Withiam, "Tasarım açısından ve etrafındaki topluluktan dolayı (Polkadot) kesinlikle öne çıkıyor." dedi. PolkaProject'in verilerine göre Mayıs'ta başlatılan ağ üzerinde stablecoinlerden sosyal ağlara kadar 253 civarında farklı proje geliştiriliyor.

Polkadot, uygulamaları akıllı kontratlar (Ethereum blockchaini üzerinde çalışan görece küçük kod parçaları) ile işletmek yerine her uygulama geliştiricinin diğer kayıtlarla konuşabilecek kendi blockchainini oluşturmasına imkan veriyor. Geliştiriciler ne kadar aktarım ücreti kesileceğine ve dijital kayıtlar boyunca aktarım bloklarının ne kadar hızlı onaylanacağına karar verebiliyorlar.

Berlin'de yapılan bir mülakatta "Akıllı kontrat ortamında var olamayacak birbirinden farklı çok sayıda inovatif ürün göreceğiz." diyen Wood, "Oyun blockchainleri oyuncuların hile yapmamasını güvence altına alacak. Konsorsiyum içindeki blockchainleri akıllı kontrat ortamında uygulamak zor." şeklinde görüş bildirdi.