Advertisement
HABERLER ABONE OL

TOBB Türkiye Finansal Teknolojiler (Fintek) Meclisi Başkanı ve Figo Para Genel Müdürü Koray Bahar, iki ay önce kurulan mecliste dijital bankacılık, kripto varlıklar, ödeme hizmetleri ve mali suçlarla mücadele olmak üzere dört tane alt çalışma grubu kurduklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Bahar, sektör için en önemli konunun ve Fintek Meclisi kurulduğu günden buna en çok üzerinde konuşulan gündem maddesinin dijital banka lisanları olduğunu belirtti. BDDK'nın görüşe açtığı mevzuat taslağı ile ilgili gerekli tüm kamu birimleri ile görüşmeler yaptıklarını kaydeden Bahar, "Taslak çok yeni. Biz meclis olarak çalışma gurubu içinde çok detaylı olarak ele almaya başladık. Öngörülerimizden ve hayal etiklerimizin bazı farklılıklar tabi ki var. Ama kamu ile de görüştüğümüzde kapsayıcılığın ve lisans sayesinde finansal hizmetlerin tabana yayılması konusunda sektörün uzun zamandır beklediği bir düzenlemeden bahsediyoruz. Yeni yıl itibarıyla benim tahminimle 10 civarında dijital banka başvurusunu duymuş olacağız" diye konuştu.

'Dijital bankacılıkta alt lisans tipleri verilebilir'

Dünya örneklerine bakıldığında alt lisans tiplerinin çok daha fazla görüldüğünü belirten Bahar, "Yani mevduat tutmayan, ödemeye aracılık edebilen, daha düşük limitlerle kredi verebilen, varlık yönetimi hizmetlerini kapsayan ya da yurtiçi, uluslararası para transferi gibi hizmetleri kapsayan, daha az hizmetleri kapsayan lisans tipleri, daha az bir sermaye yeterliliği ile verilebilir diye bir görüşümüz var. Bakıldığında 1 milyar TL sermaye şartı büyük bir rakam gibi gözükse de çok astronomik gelmiyor. Biz TOBB Fintek Meclisi olarak baktığımız da daha farklı sermaye yeterlilikleri ile alt lisanslamaların olmasının çok daha kapsayıcı sonuçlar çıkaracağını düşünüyoruz. Bazı finansal teknoloji şirketleri bu rakamı sağlama gücüne sahip iken daha erken aşama bazı şirketlerin dijital bankacılık hizmetlerini verebilmesi için bu tutarın belki 300 milyon TL belki 500 milyon TL seviyesine inerek farklı kapsamlarda da alt lisansların olabilmesini ben değerli buluyorum" dedi.

'TOBB Fintek Meclisi'nde özel sektör ve kamu iç içe'

TOBB Türkiye Finansal Teknolojiler Meclisi'nin TOBB çatısı altında kurulan 63. sektör meclisi oluğunu belirten Bahar, bu oluşumun Türkiye'deki finansal teknolojiler dünyasının ne kadar büyük olduğunu ve büyüme potansiyeli olduğunu gösterdiğinin altını çizdi. Meclisin içerisinde özel sektörden finansal teknolojilerin her alanında 26 farklı şirket olduğu gibi kamudan da çok önemli kurumlardan temsilciler olduğunu belirten Bahar, bu yönüyle Fintek Meclisi'nin çok kapsayıcı olduğunun altını çizdi. Bahar, Fintek Meclisi'nin özel sektör ile kamunun çıkacak olacak mevzuatta ya da mevcut mevzuatta çok daha doğru ve etkin bir şekilde çıkarılmasını sağlamak amacıyla kurulduğunu vurguladı. Finansal teknolojilerin regülasyon ile çok iç içe çalışması gereken bir teknoloji dikeyi olduğunu ifade eden Bahar, "Bu nedenle meclisteki en önemli önceliğimiz kamu ve özel sektörün bir harmoni içerisinde hem ülkenin hem de ülkede oluşturulan bu değerlerin doğru ve güçlü bir şekilde ilerleyebilmesini sağlayacak düzenlemelere istişare ile beraber çalışarak, hem kamunun hem de özel sektörün bir birini iyi anlayacağı bir ortamda ele alınması üzerine kurulmuş bir meclis" diye konuştu.