Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Rüzgar ve güneş enerjisi dünyanın birçok bölgesinde yeni elektrik üretiminin en ucuz şekli haline geldi.

BloombergNEF’in analizine göre, 5 yıl içerisinde var olan kömür ve doğalgaz kullanan elektrik üretim tesislerinin işletilmesi yeni güneş ve rüzgar enerjisi tarlaları kurmaktan daha pahalı hale gelecek.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) geçen hafta yayınladığı raporunda, güneş enerjisinin en ucuz elektrik üretim kaynağı unvanını kömürden aldığını söylemişti.

Fakat BNEF baş ekonomisti Seb Hendest, araştırma grubunun yıllık konferansında pazartesi günü yaptığı konuşmada, temiz enerji kaynaklarının yayılmasında ekonomik bir sınır olacağını belirtti.

Her ülkede, yeni teknolojilerin termik santrallerle kıyasla üretim maliyetlerini daha fazla düşüremeyeceği bir doygunluk noktasına ulaşılacak. Böylesine bir kısıtlamayla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının yerel koşullara bağlı olarak piyasanın yüzde 70-80’ninden daha fazlasına ulaşamayacağı da belirtiliyor.

Gemi taşımacılığı sektörü risk altında

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması beraberinde birçok sektörü de değiştirecek ve bunlardan biri de gemi taşımacılığı sektörü. BNEF’in tahminlerine göre, gemi taşımacılığında kat edilen millerin üçte biri fosil yakıt taşımacılığı kaynaklı ve bu fosil yakıtların içerisinde petrolün payı ise yüzde 70 civarında.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı petrol, gaz ve kömürün pazar payını azalttıkça, fosil yakıtları taşıyan gemi taşımacılığı şirketlerinin kârları da bundan ciddi derecede etkilenecek.

Henbest konu hakkında, “Muhtemelen gemilere ve tren yollarına olan talepte yeni bir referans belirleme evresi olacak, bu da daha az enerji tüketimi ve daha az karbon salınımı anlamına gelebilir.” dedi.