Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa dünyada yeşil tahvil ihracında lider olmaya hazırlanırken, bunun yan etkisi ise güçlü bir kur olabilir. En azından Standard Bank’ın görüşü böyle.

Standard Bank’a göre, AB’nin 225 milyar euro değerindeki yeşil borçlanma programından dolayı, 1 euro bir yıl içerisinde 1.30 dolar seviyesine ulaşacak.

Yatırımcıların çevre dostu varlıklara ilgisi fazlaca artarken, bu da yeşil tahvillerde yaygın kullanılan para birimine bir sermaye akışına yol açabilir.

Standard Bank FX strateji müdürü Steve Barrow, yayınladığı bir müşteri notunda “Eğer bir ülke ya da bir bölge bu tarz bir yatırım dalgasında öncü olursa parasının değerini de bununla birlikte artırabilir” dedi ve “Bu konuda yavaş davrananlar sadece ESG (Çevre, Sosyal ve Yönetişim) yeterlilikleri konusunda geride kalmayacak aynı zamanda kur performanslarında da geride kalacaklar” diye ekledi.

AB’nin planladığı toparlanma fonunun 225 milyar euroluk kısmının yeşil dönüşüme harcanması planlanıyor ve bu da şimdiden euroyu destekleyerek son üç yıldaki ilk yıllık kazancına doğru yöneltti. Euro kuru 2020 yılında dolara karşı %5.1 artarak 1.1786 dolar seviyesine çıktı.

AB’nin yeşil borçlanma programı gelecek yıla kadar başlamayacak fakat birlik bu ay çıkaracağı sosyal tahviller ile istihdam programlarını fonlamayı planlıyor.